Πανελλαδικές εξετάσεις 2019, Μαθηματικά.

Επιτέλους, μια χρονιά που τα θέματα κάλυπταν σημαντικό μέρος της ύλης, που είχαν άψογη κλιμάκωση, λογική δυσκολία , χωρίς να χρειάζεται να βγάλει κανείς «λαγούς από το καπέλο του»  για να τα λύσει, αλλά που επιβράβευαν μαθητές με εμπειρία και βάθος στην κατανόηση εννοιών και τεχνικών. Επίσης, η μαγική λέξη «πρόχειρη» για τη γραφική παράσταση, έφερε ανακούφιση σε όσους δεν διαθέτουν σχεδιαστικό ταλέντο: Δεν γίνεται να τιμωρείται μαθητής που δεν μπορεί να σχεδιάσει με σταθερό χέρι και μεγάλη ακρίβεια καμπύλες με στυλό!

Επίσης, τελείωσαν οι “τζάμπα” κερδισμένες μονάδες από τις αμερικανιές τύπου “Σωστό-Λάθος” χωρίς δικαιολόγηση! Αυτό θα έχει σοβαρές βαθμολογικές συνέπειες στους “τουρίστες” , αλλά έτσι είναι το σωστό: Εξετάσεις είναι, όχι Λόττο !

Βέβαια, εξοστρακίστηκαν εντελώς οι τριγωνομετρικές, αλλά δεν μπορούν πια να περιληφθούν και όλα μέσα σε ένα διαγώνισμα! Επανεμφάνιση – επιτέλους – υπαρξιακών θεωρημάτων σε θεωρία και ασκήσεις.

Μετά από τρία χρόνια γκρίνιας για τα θέματα, οφείλω φέτος να αναγνωρίσω την μεγάλη βελτίωση σε όλους τους τομείς: Πάντα τέτοια!