Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία αναθεωρήσαμε τις απόψεις μας μετά τους σεισμούς στο Ληξούρι και τώρα που το φαινόμενο αποκλιμακώνεται, σκέφτηκα να τα παραθέσω, έτσι , χωρίς να έχει σημασία η σειρά:

Τα μεγάλα αυτοκίνητα πήραν την εκδίκησή τους από κάτι Smartκαι κάτι Matiz. Γιατί μπορεί τα μικρά να κινούνται με ατμούς βενζίνης, αν όμως χρειαστεί να κοιμηθείς μέσα μαζί με την οικογένεια, απλά την πάτησες. Το δικό μου (ένα CitroenC5) χωράει μέσα ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Το ένα βράδυ που κοιμηθήκαμε μέσα, είχαμε όλες τις ανέσεις εκτός από τουαλέτα – αν χρειαζόταν να κοιμηθούμε και άλλα βράδια θα του πέρναγα και μία ντουζιέρα με δύο κομοδίνα !

Ακόμα και οι πιο συγκροτημένοι άνθρωποι όταν βρεθούν μπροστά σε κάμερα, δεν είναι πια ο εαυτός τους. Αν μιλάμε τώρα και για κάτι «φρούτα» που κυκλοφορούν στο Ληξούρι… Αυτά που ακούσαμε oncamera, διασκέδασαν το πανελλήνιο. Μαθήτριες βαμμένες για βραδινή έξοδο να εξηγούν 10 το πρωί πόσο υποφέρουν από το σεισμό, ο αντιδήμαρχος να εξηγεί πόσο έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η αντίδραση την ίδια στιγμή που ο κόσμος γύρω του έτρεχε τρελαμένος, ο Δήμαρχος να μετρά το πόσες φορές μίλησε στο τηλέφωνο με το Σαμαρά , λες και ενδιαφέρει τον άστεγο αν έχουν δεσμό.

Η λέξη «δωρεάν» ασκεί ακαταμάχητη έλξη ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη. Το να τρως φακές από συσσίτιο μέσα σε αυτοκίνητο που κάνει 40000€ είναι όντως σπάνιο θέαμα!

Υπάρχουν άπειρες μάρκες εμφιαλωμένων νερών και εβαπορέ. Ακόμα, για κάποιο άγνωστο λόγο, η βοήθεια που έστειλαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, περιελάμβανε οπωσδήποτε φρυγανιές και φακές. Το να σερβίρεις όσπρια σε άστεγους που δεν έχουν τουαλέτα έχει κάποια δόση αρρωστημένου χιούμορ.

Γυφτοτσίγγανοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν κρουαζιέρα έστω και με το πλοίο ακίνητο. Το ίδιο συνέβη και με άλλους παρόλο που τα σπίτια τους δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Τελικά η ασφάλεια και η άνεση μέσα στο πλοίο είναι κάτι στο οποίο μπορείς να συνηθίσεις εύκολα!

Ένα πράγμα αποδείχθηκε γρηγορότερο από το φως στο Ληξούρι: Η φήμη για επικείμενο μεγάλο σεισμό ! Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε ακούσει τα απίστευτα σχετικά με το πόσα ρίχτερ θα είναι ο επερχόμενος. Όλοι έχουν από ένα «γνωστό» που «ξέρει πράγματα» και τους εμπιστεύθηκε αυτό που είναι άκρως απόρρητο για να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος.

 

 

Είμαστε και επισήμως ένα ζωντανό εργαστήριο ανθρώπινων πειραματόζωων. Οι σεισμολόγοι σπεύδουν από παντού για να βρουν άκρη (που δεν θα βρουν) με το χάος των ρηγμάτων πάνω στα οποία είναι φτιαγμένο το νησί. Οι μηχανικοί , για να δουν πως έγινε το θαύμα και δεν έπεσαν τα σπίτια να μας πλακώσουν. Επίσης, να δουν ότι τελικά και τα αυθαίρετα πέφτουν δύσκολα. Οι ψυχολόγοι για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις στον ψυχισμό και τη συμπεριφορά μας της ατέλειωτης ακολουθίας μετασεισμών. Οι μηχανικοί του ΟΣΚ για να καταλάβουν πως τα κτίρια που ο οργανισμός κατασκεύασε τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα κι αν δεν έπεσαν να πλακώσουν μαθητές και καθηγητές, εντέλει κατέστησαν μη λειτουργικά, άρα ακατάλληλα και αντιοικονομικά.
Οι μηχανισμοί του Δήμου και της Περιφέρειας τσέκαραν τα αντανακλαστικά και την αποτελεσματικότητά τους. Όσον αφορά τα αντανακλαστικά παίρνουν καλό βαθμό, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα «απορρίπτονται» μετ΄ επαίνων.
Οι εργολάβοι δημοσίων έργων διαπίστωσαν – με έκπληξή τους, αφού τις πρώτες ώρες μετά το δεύτερο σεισμό κάποιοι κρύβονταν για να γλιτώσουν το αυτόφωρο – ότι το κράτος δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου και τιμωρίας ακόμα και αν οι παραλείψεις τους είναι στα όρια του εγκληματικού.
Οι εκπαιδευτικοί αναζητούν τρόπους για να χειριστούν γονείς και μαθητές, χωρίς να έχουν φυσικά την κατάλληλη γνώση, ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στις παιδαγωγικές τους ικανότητες, τις παιδοψυχολογικές τους γνώσεις και την επάρκεια που έχουν για να κρίνουν ότι το κτίριο που θα βάλουν τα παιδιά είναι ασφαλές.
Οι πολιτικοί πάλι, ελέγχουν τα αντανακλαστικά του πλήθους και είναι προς το παρόν βέβαια, ευτυχείς. Όπου εμφανίστηκαν, πλήθος πολιτών έσπευδε να φωτογραφηθεί μαζί/πίσω τους/πλάϊ τους, ενώ οι τοπικοί παράγοντες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) εξακολουθούν να κοντράρονται για το ποιος θα «γλύψει» αποτελεσματικότερα.

 Εγώ πάλι τι είμαι; Ένα ινδικό χοιρίδιο με αυξημένες διαστάσεις, που εξαιτίας της κατάστασης και του άγχους του καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κίτρινων τυριών, πράγμα που ανεβάζει τις τιμές της χοληστερίνης του στα ύψη, προκειμένου να τσεκάρουμε και τις επιδόσεις του συστήματος υγείας στην περιοχή!

Σκουίκ!