Τα στατιστικά τελικά του προηγούμενου άρθρου ήταν τα σωστά – όντως είχαν ένα πρόβλημα ασφαλείας στο σύστημα του Υπουργείου. Οι εκτιμήσεις μου λοιπόν εξακολουθούν να ισχύουν και επιμένω σε αυτές. Πράγματι οι βάσεις θα πέσουν, όχι τόσο όσο ισχυρίζονται κάποια μεγάλα sitesπροκειμένου να τραβήξουν τα κλικ επάνω τους. Άλλωστε οι ίδιοι που έγραφαν για 1000 μόρια πτώσης, τα έχουν ήδη μαζέψει σε πιο λογικές προβλέψεις.
Για τις οικονομικές σχολές που δεν είχα προβεί σε εκτιμήσεις, πρέπει να πω ότι θα έχουν 300-400 μόρια πτώση οι κορυφαίες αυτών, αλλά η πτώση στα μόρια θα μειώνεται ή και θα μηδενίζεται στις μεσαιοχαμηλές (ΤΕΙ) του 5ου πεδίου.

Φτάνουμε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ή αλλιώς ο καθένας έχει και μία άποψη που θεωρεί χρέος του να την πει στους ήδη βραχυκυκλωμένους υποψήφιους, ώστε να τους μπερδέψει ακόμα περισσότερο.
Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τον Κώστα (το μόνο που ήθελε να δηλώσει είναι ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή) και λίγους ακόμα αποφασισμένους, οι υπόλοιποι ζουν ένα δράμα.
Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι ότι όλοι σχεδόν οι πιτσιρικάδες, όταν μιλάνε για μια σχολή, σπεύδουν αμέσως να προσθέσουν ότι θα κάνουν και ένα μεταπτυχιακό ή ένα διδακτορικό και μετά θα πάρουν και ένα άλλο πτυχίο που αν είναι με καλό βαθμό θα τους ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την πρώτη τους δουλειά στα 35… Τι όνειρο και αυτό… Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι που θα δηλώσουν στρατιωτικές σχολές (συνήθως οι άριστοι) , ενθουσιασμένοι που εξασφαλίζουν ένα μισθό 1000€ με αντάλλαγμα τμήμα της ελευθερίας τους…
Εκεί έχουμε φτάσει. Μεγάλο ποσοστό των καλύτερων να επιλέγει το στρατό η την αστυνομία προκειμένου να σιγουρέψουν ένα μισθουλάκο.

Έχω μιλήσει με πολλά παιδιά φέτος,  όπου αναπόφευκτα η κουβέντα καταλήγει στην κλασσική ερώτηση :
Εσείς τι θα επιλέγατε;  
Παλιότερα είχα να πω πράγματα
. Τώρα ένα μόνο έχω να πω: Αγνοήστε την ανεργία και την κρίση, επιλέξτε να σπουδάσετε κάτι που σας αρέσει και θα αγαπήσετε και μάθετε να το κάνετε καλά. Μην περιμένετε απαραίτητα να ζήσετε απασχολούμενοι με αυτό που σπουδάσατε, αλλά που ξέρετε; Αν στα 18 σου δεν μπορείς να ονειρεύεσαι ένα καλύτερο αύριο, τότε δε θα τα καταφέρεις ποτέ !