Η όλη υπόθεση έχει κακή αρχή… Αποφασίσαμε ότι το όνομα ήταν αρκετός λόγος το μακρινό 1992 για να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να μείνουμε με τη λύση «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» : Το όνομα Μακεδονία υπήρχε στον τίτλο, εμείς ήμασταν χαρούμενοι που τη βλέπαμε γραμμένη «FYROM» και κάθε φορά που σε μια διοργάνωση κάποιος την έλεγε απλά «Μακεδονία» εμείς αποχωρούσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης , φωνάζαμε – μεταξύ μας πάντοτε – όταν κάποιος ξένος ηγέτης αποκαλούσε τα Σκόπια με το όνομα που δεν έπρεπε, ενώ αρκετοί Έλληνες πολιτικοί υπέστησαν πολιτικό bullying για τον ίδιο λόγο.

Πώς το βλέπω εγώ το πράγμα; Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να ονομάζει τη χώρα του όπως θέλει. Εκείνο που είναι απαράδεκτο, είναι τα άρθρα του συντάγματός τους, που αναφέρονται σε εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις. Αν από την αρχή είχαμε απλώς απαιτήσει να αλλάξουν τα επίμαχα άρθρα, το όνομα θα ήταν δευτερεύον. Όσο για τους ισχυρισμούς τους περί καταγωγής του Μ. Αλεξάνδρου, αυτοί είναι – για όσους ξέρουν ιστορία – απλά ανάξιοι σχολιασμού.

Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες της «αντίστασης» με τη μορφή διαδηλώσεων; Πρώτος και καλύτερος ο Καμμένος, που ξιφουλκεί για μια ακόμα φορά εναντίον των φοβερών εχθρών, εκ του ασφαλούς. Πρώτον, για να συσπειρώσει τους δικούς του που είναι και λίγοι και προβληματικοί και δεύτερον για να το παίξει για άλλη μια φορά «άντρας» βαρύς και ανένδοτος, κατευθείαν απόγονος των πολεμιστών του ‘21 και του ’40, το αχτύπητο μπιφτέκι! Σε δεύτερο πλάνο, διάφοροι Μακεδόνες βουλευτές που βλέπουν να κινδυνεύει η επανεκλογή τους, «υπερπατριώτες», ρασοφόροι εκδικητές κ.λ.π.

Ναι, αλλά όλος αυτός ο κόσμος που μαζεύτηκε στη Θεσσαλονίκη , υποστηρίζει τους παραπάνω; Όλοι αυτοί – ίσως να είναι και περισσότεροι – που θα μαζευτούν στην Αθήνα σε μερικές ημέρες, παρακινούνται από τους παραπάνω κύκλους; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Απλά, φαίνεται πως οι Έλληνες βρήκαν ένα πεδίο να ενωθούν και με τον τρόπο τους να δείξουν πόσο αντίθετοι είναι με τα κόμματα που μας κυβερνούν, με τις «καπελωμένες» αντιδράσεις διαμαρτυρίας, με όλο αυτό που ζουν τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε όλα αυτά, κεντρικό πρόσωπο, ο εθνικός και με τεράστια επιτυχία, διαπραγματευτής Αλέξης Τσίπρας!! Που μας βεβαιώνει πως θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για το θέμα , με αίσθηση ευθύνης και τότε είναι που οι ανησυχίες για την έκβαση του θέματος γίνονται σχεδόν βεβαιότητα για το χειρότερο.

Στο μεταξύ, ο πολέμαρχος Καμμένος πήγε να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του πληρώματος του ελικοπτέρου που έριξαν (ωχ, μου ξέφυγε, δεν είναι επίσημα γνωστό) οι Τούρκοι στα Ίμια, και οι γείτονες δεν τον άφησαν να πλησιάσει στο νησί. Οι Τούρκοι αυτό ισχυρίζονται, οι δικοί μας λένε ότι έριξε το στεφάνι στη θάλασσα εκεί ακριβώς που είχε πέσει το ελικόπτερο και δεν «ήθελαν να πλησιάσουν κι άλλο στα Ίμια» – είχαν στρώσει τραπέζι πίσω στο νησί και θα κρύωνε το κοκκινιστό.  Μεγαλύτερη ξεφτίλα,  δεν μπορεί να υπάρξει.

Το άλλο αστέρι της πολιτικής, ο Μητσοτάκης, δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε για το όνομα, ούτε για τις διαπραγματεύσεις. Μας δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τον Τσίπρα (ευτυχώς, αυτό τουλάχιστον το έχει καταλάβει και αυτός) και καθάρισε.

Θα κλείσω με τον Λεβέντη. Που μίλησε με τον Τσίπρα και κατάλαβε ότι υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές για το Σκοπιανό, για να βγει το Μαξίμου δέκα λεπτά μετά και να πει ότι τίποτα τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον Τσίπρα. Ο χαζός και ο ψεύτης, είναι άλλο ένα δίλλημα, αποφασίστε εσείς, εγώ δεν περιγράφω άλλο.

Μια πρόβλεψη (τι μόνο ο Παΐσιος και το ΠΑΜΕ νομίζετε ότι ξέρουν τα μελλούμενα;;;) : Τα Σκόπια θα ονομαστούν «Νέα Μακεδονία», η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για τη ρύθμιση, η αντιπολίτευση (ΝΔ) θα μιλήσει για εθνικούς μειοδότες ενώ ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛίτες θα ψηφίσουν υπέρ της ονομασίας σύσσωμοι: Ξέρεις τι είναι ένας ακόμα χρόνος εξουσίας;;;