Θα σπάσει ο Δήμος Κεφαλονιάς;;;
Εδώ και έναν περίπου χρόνο το παιχνίδι φλας «Σπάει – δεν σπάει» καλά κρατάει. Ο διακαής πόθος για κάποιους, το μεγάλο στοίχημα για κάποιους άλλους, ο τεράστιος φόβος για κάποιους τρίτους και η μεγάλη απογοήτευση των δημοτών που βλέπουν το σπάσιμο του Δήμου να είναι η μεγάλη προτεραιότητα όσων διοικούν ή θέλουν να διοικήσουν.

Η ανασύσταση των Δήμων πρόβαλλε ως αναγκαιότητα εξαιτίας της απίστευτης ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί στοιχειωδώς δίκαια τα κονδύλια για τις εκτός Αργοστολίου περιοχές της Κεφαλονιάς και κυρίως για την Παλική που εγκαταλείφθηκε από Δήμο και Περιφέρεια.  Γιατί αν η δημοτική παράταξη «έκανε τη δουλειά» για την οποία είχε εκλεγεί, ουδείς θα ασχολιόταν με πισωγύρισμα στο κάθε χωριό και Πρόεδρος, κάθε κεφαλοχώρι και Δήμαρχος.

Μέσα από αρνήσεις, ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου με δυσερμήνευτα αποτελέσματα, δηλώσεις «τοπικών κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ», επαναστατικές δηλώσεις λαοπρόβλητων της Παλικής και αμηχανία των απλών πολιτών , είμαστε στο παραπέντε των τελικών (;;;;) ρυθμίσεων για τους Δήμους. Η όποια απόφαση είναι βέβαιο ότι θα αφήσει αρκετούς δυσαρεστημένους (κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι περισσότεροι) , ενώ είναι υπερβέβαιο ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Παλικής τουλάχιστον , προσβλέπει σε ανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου, κάνοντας την εντελώς απλή σκέψη: «Χειρότερα γίνεται από αυτό που ζήσαμε, ειδικά από τους σεισμούς και μετά με το Δήμο;;. Όχι.»
Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και όσους ράβουν κουστούμια για Δημαρχιλίκια και αντιδημαρχιλίκια , ο λαός της Παλικής σίγουρα θα χαρεί στην περίπτωση που όντως σπάσει ο Δήμος.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα, για δύο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος και βασικότερος είναι η υποχρηματοδότηση: Ο πληθυσμός της επαρχίας Πάλης δεν αρκεί για να συντηρήσει επαρκώς ένα Δήμο με τεράστια (αναλογικά) έκταση , δυσανάλογα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα και αδυναμία αυτοχρηματοδότησης μέσω αξιοποίησης τουριστικών πλεονεκτημάτων (Λίμνες, σπήλαια, Μύρτο, κρουαζιερόπλοια). Έχει ανάγκη σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση από αυξημένα κονδύλια που μόνο ένας μητροπολιτικός Δήμος μπορεί να διοχετεύσει για να εξασφαλίσει τη σύμμετρη και δίκαιη ανάπτυξη του νησιού – και είναι αυτό ακριβώς που έλειψε – ή από κάποιον τόσο ικανό Δήμαρχο που με «τα ψίχουλα» θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα έσοδα σε βαθμό που να επιτρέπει την επούλωση των χρόνιων προβλημάτων και τέτοιοι άνθρωποι είναι είδος σε ανεπάρκεια σε εθνικό και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Ο δεύτερος είναι ότι οι άνθρωποι που προαλείφονται και ποζάρουν ως φαβορί για τη θέση του Δημάρχου της Παλικής, είναι σχεδόν στο σύνολό τους οι ίδιοι οι οποίοι στάθηκαν ανίκανοι να προστατέψουν την Παλική από την εγκατάλειψη που βιώνουμε, διοικούντες και αντιπολιτευόμενοι. Αν οι πολίτες της Παλικής επιτρέψουν στους υποψήφιους δημάρχους του Αργοστολίου να λειτουργήσουν ως εν δυνάμει Πρωθυπουργοί του νησιού που θα διορίσουν ως «υπουργούς» τους χθεσινούς υφισταμένους τους, τότε θα είναι άξιοι της μοίρας τους. Θα πρέπει οι υποψήφιοι της Παλικής να δείξουν πως είναι «αυτόφωτοι» και όχι υπάλληλοι που για να πάρουν μια απόφαση , θα χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη του «μπαμπά» τους.

Σε αναμονή λοιπόν των τελικών αποφάσεων, είπα να κάνω κι εγώ μια πρόβλεψη, βοηθούμενη από το «κληρονομικό» χάρισμα: Πήρα μια πλαστική μαργαρίτα από το βάζο και ξεκίνησα να μαδάω τα πλαστικά φύλλα: Θα σπάσει, δεν θα σπάσει,…,…, θα σπάσει δεν θα σπάσει, θα σπάσει!!!! (και περισσεύει ένα…)