Ζεν πρεμιέ;;; Ποιος ζεν πρεμιέ;;;  “Αρρώστια” είναι το παλικάρι!

Η φετινή χρονιά, ήταν χρονιά «σταθμός» για την εκπαίδευση στα Γυμνάσια. Επιτέλους, οι μαθητές απαλλαγμένοι από το άγχος των πολλών διαγωνισμάτων και των τελικών εξετάσεων σε πολλά μαθήματα, μπόρεσαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην κατάκτηση πολύπλευρης και πραγματικά χρήσιμης γνώσης.
Οι δεξιότητές τους στα διαδικτυακά παιχνίδια βελτιώθηκαν δραματικά, μπόρεσαν επιτέλους να παρακολουθήσουν τηλεόραση – επιτέλους μετά το κλείσιμο των διαπλεκόμενων καναλιών , η νέα εξυγιασμένη τηλεόραση έχει αντικαταστήσει πλήρως το μάθημα του ΣΕΠ: 3 live για τραγουδιστές, 1 για χορευτές, 1 για επίδοξους ηθοποιούς, 1 για μάγειρες (chef, συγγνώμη!) και το κορυφαίο survivor για τηλεσελέμπριτις χωρίς αύριο.

Βλέποντας τη συνέπεια, τη επιμονή τους στην αναζήτηση της γνώσης και την αφοσίωσή τους στα μαθήματα, χωρίς το άγχος του «μπορεί να μείνω» βλέπω πόσο άψογα σχεδιασμένη  ήταν η αλλαγή.

Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά και τη θεματική εβδομάδα που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να βγάλουν εντελώς από τη ζωή και τη σκέψη τους τα μαθήματα προσφέροντας τους πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε φλέγοντα θέματα. Χρήσιμες διακοπές για να εμπεδώσουν όσα είχαν μάθει μέχρι τότε.

Οι γραπτές εξετάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το ποιοτικό άλμα της εκπαίδευσης. Παιδιά που είχαν μέτριους βαθμούς, είχαν επιτέλους τη δυνατότητα να «πιστολιάσουν» τα γραπτά τους χωρίς τον μπαμπούλα του μετεξεταστέου που σημάδευε τις παιδικές καρδιές σε τρυφερή ηλικία. Ένα πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο με τους άριστους μαθητές που δεν κατέβασαν τον πήχη των προσπαθειών τους. Κρίμα για αυτούς, αφού δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως «χαλαρά» θα είναι καλύτερα : Η επιτυχία φθείρει τον άνθρωπο, μην το ξεχνάτε! Πιστεύω όμως πως από την επόμενη χρονιά θα μπουν και αυτοί στο παιχνίδι, αφού θα μπορούν να χαλαρώσουν νωρίτερα.

Όσο για τους πολύ αδύνατους μαθητές;;; έχουν 5 μόνο μέρες φροντιστηριακής ενδοσχολικής απασχόλησης, ώσπου να ξαναδώσουν εξετάσεις (στις οποίες λογικά θα αποτύχουν) και καθάρισαν! Του χρόνου θα ξαναφοιτήσουν στην ίδια τάξη. Ενώ με το προηγούμενο σύστημα οι οικογένειες και οι ίδιοι πέρναγαν ένα καλοκαιρινό δράμα με το «διάβασε βρε, τι το πληρώνω το φροντιστήριο, για να μείνεις;», τώρα επιτέλους μπορούν και αυτοί να περάσουν ένα ξένοιαστο καλοκαίρι!

Όσο για τους μαθητές που θα πάνε στην Α΄ Λυκείου, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό! Ξέρουν (αφού το είπε ο Πρωθυπουργός) πως δεν θα δώσουν πανελλαδικές, ενώ νέο παράθυρο άνοιξε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας ανακοινώνοντας πως σκέπτονται να υπάρξουν Πανεπιστημιακές σχολές που θα δίνουν πτυχίο στα δύο χρόνια σε μαθητές που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Αν δεν είναι αυτό κίνητρο για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, δεν ξέρω ποιο θα είναι!!

Την επόμενη χρονιά όπου θα εξαγγελθούν και τα μέτρα για το νέο Λύκειο, η Παιδεία θα είναι πια η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας!