Με αφορμή ένα έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τις μεταφορές μαθητών, ο συνδικαλιστικός φορέας των καθηγητών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, βάζει τα δικά του αιτήματα – θα τα δείτε παρακάτω με μικρά γράμματα, τα μεγάλα είναι ο δικός μου σχολιασμός.

Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές – εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε:

·   Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Δηλαδή, να φτιάξουμε έναν ακόμα δημόσιο οργανισμό, που θα αναλάβει να αγοράσει ειδικά οχήματα μεταφοράς μαθητών, να προσλάβει οδηγούς, συνοδούς, συντηρητές, να οργανώσουν και ένα σωματείο για να παλέψουν για ακόμα καλύτερες συνθήκες μεταφοράς: Κλιματιζόμενα οχήματα, με ειδική πρόβλεψη για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λ.π. Εδώ στην Παλική για παράδειγμα, με έξι μικρά λεωφορεία, έξι οδηγούς οκτώ συνοδούς, γραφεία, χώρο στάθμευσης, μια γραμματέα, ένα προϊστάμενο, θα γινόταν άψογα η δουλειά μας. Λογικό.    

·   Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην τοπική διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι της τοπικής διοίκησης και των γονιών.

Α, τώρα δε θέλουμε την αποκέντρωση ! Δηλαδή, για να αλλάξει το δρομολόγιο Τιποτάτα-Πουθενάτα να πρέπει να υπογράψει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, όλοι εμείς που μένοντας στην Αθήνα περπατούσαμε 1-2 Km για να πάμε στο σχολείο, μαθαίνουμε τώρα ότι κακώς μετακινούμασταν. Στην ελληνική ύπαιθρο, η μεταφορά είναι ευθύνη του κράτους. Λογικό επίσης.

·   Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η νέα ΚΥΑ. Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.

Οι διατυπώσεις δεν είναι και το πιο δυνατό μας σημείο έτσι; Δηλαδή και ο γιος μου που μένει 800mαπό το σχολείο, επειδή το χειμώνα καμιά φορά βρέχει, να έχει και αυτός το δικαίωμα στην δωρεάν μετακίνηση. Όταν ούτε εσείς οι ίδιοι δε δίνετε σημασία σε αυτά που γράφετε, περιμένετε άλλοι να σας πάρουν σοβαρά;

·   Να διασφαλιστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα σχολική χρονιά. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ; Ανδρέα προχώρα , σε θέλει όλη η χώρα; Τσοβόλα δώστα όλα; Που σε ρε Άκη λεβέντη, να χορέψεις μια «Ευδοκία» ;

·   Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές για όλα τα μέσα.

Λίγο πριν γράφατε για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Όταν λέτε αξιοποίηση όλων των μέσων για τη μετακίνηση, εννοείτε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να απασχολείται με αυτό. Εκείνο το όλα τα μέσα, καλά κάνατε και το βάλατε. Δηλαδή αν ένας μαθητής μένει στο Αργοστόλι, δεν μπορεί να φοιτά σε ένα πρότυπο Λύκειο της Αθήνας; Τι τα έχουμε τα αεροπλάνα, να πηγαινοέρχονται άδεια;  

Όταν η παράνοια χτυπάει την πόρτα, κάποια στιγμή θα ανοίξεις… Μετά έχουν άδικο όσοι γελούν μαζί μας.