Κουνιόμαστε αδέλφια!

Κλείσαμε 24 ώρες ασταμάτητου πέρα-δώθε από τους σεισμούς!  Ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη βραδιά στο αυτοκίνητο, εν μέσω τρόμου που μας έχει καταλάβει και απίθανων φημών που διασπείρουν όσοι Ληξουριώτες περπατάνε στα δύο πόδια. Μια μεσημεριανή βόλτα στην πλατεία ήταν αρκετή για να μάθω ότι:
1. Περιμένουμε σεισμό περίπου 9 ρίχτερ, το λένε οι Γάλλοι.
2. Ο σεισμός που έγινε ήταν πάνω από 7 ρίχτερ, αλλά δεν το λένε για να μην πανικοβάλλουν τον κόσμο (λες και περιμέναμε το μέγεθος για να πανικοβληθούμε).
3. Ο σεισμός θα γίνει σε μιάμιση με δύο ώρες (μόλις κάνει διάλλειμα για διαφημίσεις το «μπρούσκο») και θα είναι τεράστιος.
4. Τα πλοία τα στείλανε για μας πάρουν μόλις γίνει ο μεγάλος σεισμός.

Όσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή που πρόκειται να τους πεις πως επίκειται, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσοχή που θα σου δώσουν. Ξεκίνησα κι εγώ λοιπόν να τους λέω πως οι σεισμοί που αναμένονται, πρόκειται να χωρίσουν την Παλική από την υπόλοιπη Κεφαλονιά και πως αυτό το γνωρίζουν οι αρχές για αυτό και αντέδρασαν φέρνοντας κλιμάκιο της ΕΜΑΚ . Σκοπός των ανδρών της ΕΜΑΚ είναι να προλάβουν να βάλουν ειδικές μεταλλικές «κόπιτσες» για να εμποδίσουν το διαχωρισμό και να ξαναβγεί δήμαρχος ο Παρίσης . Σε εκείνο το σημείο πήραν χαμπάρι την πλάκα και χαλάρωσαν : Δεν τους πέρασε καν η ιδέα ότι ήταν η αντίδρασή μου στις τερατολογίες τους και καλύτερα εδώ που τα λέμε !

Βέβαια και οι σεισμολόγοι κάθε άλλο παρά διαφωτιστικοί είναι. Στο μόνο σημείο που όλοι συμφωνούν, είναι ότι οι σεισμοί δεν είναι από το ίδιο ρήγμα με εκείνο των σεισμών του 53. Μετά, χάνεται η μπάλα: Ο σεισμός που έγινε ήταν ο κύριος αλλά μπορεί και να μην είναι, το ρήγμα που δίνει τους σεισμούς ενώνεται και με άλλα ρήγματα, αλλά μπορεί να είναι και αυτόνομο, η σεισμική δραστηριότητα θα είναι κρίσιμη για τις επόμενες 24/48/72/720 ώρες. Την καλύτερη προσέγγιση την έχει ένας φίλος – δημοτικός σύμβουλος – που μετά τη συμμετοχή του σε συζητήσεις με αρμόδιους, απεφάνθη: Είναι προτιμότερο να ρωτήσεις έναν οικολόγο/ιχθολόγο για το τι πρόκειται να συμβεί παρά σεισμολόγο!

Με λίγα λόγια, σκέπτομαι ότι και με δεδομένο ότι το σχολείο θα μείνει κλειστό για κάποιες ημέρες, είναι προτιμότερο να πάμε στην Αθήνα για τις επόμενες 4-5 ημέρες μάλλον όμως θα μείνουμε εδώ για να γλιτώσουμε από το σεισμό ή την καταιγίδα που μπορεί να μας πιάσει μέσα στο καράβι , μπορεί όμως να υπάρχει και Τρίτη λύση. Αν είμαστε καλά (από τη μέση μας, όχι από το σεισμό) τα λέμε αύριο!