Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως ο Υπουργός Άμυνας Πάνος (κυριολεκτικά) Καμμένος, ήξερε ακριβώς τι έλεγε απόψε, 25 Ιουλίου 2018, όταν δήλωνε πως βλέποντας τις εικόνες από drones, υπάρχουν 45 διαφορετικά σημεία από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά σε Νέο Βουτζά και Μάτι, τα οποία – όπως δήλωσε – δεν είχαν και συνάρτηση (!!!!!) μεταξύ τους.

Οπότε;;;; Προφανώς, τόσες φωτιές ταυτόχρονα, μόνο με εμπρηστικούς μηχανισμούς που πυροδοτήθηκαν από απόσταση μπορούν να μπουν. Δηλαδή, κάποιοι είχαν προνοήσει να τους τοποθετήσουν και τους πυροδότησαν την κατάλληλη στιγμή με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήδη απασχολημένες σε άλλο μέτωπο (Κινέττα) εντός Αττικής και με τον άνεμο να μαίνεται. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι έκαψαν κυριολεκτικά κόσμο, με σχέδιο και προμελέτη.

Στον τελικό φρικτό απολογισμό, βοήθησε η κακή μας οργάνωση, η ανεπάρκεια της πολιτικής προστασίας, η – στην πράξη διαπιστωμένη – αδυναμία των Δήμων, αλλά ακόμα και ο κακός μας εαυτός: Να σωθούμε εμείς , κλείνοντας δρόμους σε πυροσβεστικά παρκάροντας όπου νάναι, οδηγώντας στη ΛΕΑ, τηλεφωνώντας στην Πυροσβεστική προληπτικά και λέγοντας ψέματα για εγκλωβισμένους σε αρκετές περιπτώσεις , με αποτέλεσμα το κέντρο να μην μπορεί να ξεχωρίσει τις πραγματικά επείγουσες περιπτώσεις  και κάνοντας του κεφαλιού μας παρά τις οδηγίες της αστυνομίας για εκκένωση σπιτιών και οικισμών. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο άμοιρος σεφ με τη γυναίκα του που ασχολήθηκε να ανεβάσει στο fb βίντεο από τις φωτιές γράφοντας ότι θα καεί πολύς κόσμος – που περιλάμβανε τελικά και τους ίδιους – αντί να σηκωθεί να φύγει έγκαιρα.

Ευθύνες έχουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην πρόληψη (ανύπαρκτη) αλλά και στην καθοδήγηση πυροσβεστών και επίγειων δυνάμεων. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν ούτε πυροσβεστικοί κρουνοί , ούτε δεξαμενές νερού στην περιοχή, από τις οποίες να μπορούν να ανεφοδιαστούν τα πυροσβεστικά οχήματα, με ό,τι σημαίνει η τεράστια αυτή καθυστέρηση. Υποεκτίμηση του κινδύνου; Αργοπορία στη λήψη αποφάσεων και κινητοποίησης σωστικών μέσων; Ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης; Όλα τα παραπάνω μαζί; Θα προτιμήσω το τελευταίο.

Κάμερες μπήκαν ζωντανά στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα που έφτασε σε χρόνο ρεκόρ από τη Βοσνία , για να δείξουν τον Πρωθυπουργό να κάνει ερωτήσεις για το θεαθήναι (Τι ώρα θα μπορέσουν να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια, αν κάνουμε ότι μπορούμε για την κατάσβεση κ.λ.π ) και τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως «ναι, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση, είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες». Κακή παράσταση. Μία εντολή έπρεπε να δοθεί: Αγνοήστε τα κτίρια και τα δέντρα: Βγάλτε τον κόσμο από τα σπίτια και βρείτε τρόπο, έστω και τώρα , να τον απομακρύνετε από την επικίνδυνη ζώνη, για να μην θρηνήσουμε θύματα. Οδηγήστε τον στη θάλασσα, φέρτε πλοία και σκάφη και πάρτε τους από εκεί!
Πιθανόν να είχε δοθεί, αν οι πολιτικοί προϊστάμενοι ήταν επακριβώς ενημερωμένοι από τους ανεπαρκείς ή ανίκανους που τους κρατούσαν ενήμερους.

Το κακό έγινε. Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού από Τούρκους πράκτορες; Πιθανόν. Είχαμε άγνοια; Ανεπίτρεπτο. Το υποψιαζόμασταν (έχει ξαναγίνει, όχι μόνο από Τούρκους σε εμάς, δεν είμαστε τόσο αθώοι, μην νομίζετε) αλλά δεν πήραμε εγκαίρως μέτρα; Ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν ευθύνες;; Αναμφίβολα.

Όταν περάσουν οι κρίσιμες ώρες , κάπως θα πρέπει να γίνει ένας καταλογισμός ευθυνών και κάποιοι σε αυτόν τον άμοιρο τόπο θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας , τόσο πρόθυμος και εύκαιρος να μιλήσει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους τηλεοπτικούς και όχι μόνο σταθμούς να παραμείνει στη θέση του. Ούτε ο κύριος Τόσκας που είχε το γενικό πρόσταγμα και που είναι υποχρεωμένος να «δώσει» όποιους ολιγώρησαν ή αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Όσο για την κουβέντα του Πολάκη ότι ήταν 36 ώρες στο πόδι, όπως ήταν κάποτε 17 ώρες σε διαπραγμάτευση ο Τσίπρας, τι να σχολιάσω;;; Πρέπει να του πληρώσουμε υπερωρίες; Ήταν τόσο αποτελεσματικός που πρέπει να του απονεμηθεί το βραβείο του ακαταπόνητου λυτρωτή;;;

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 81 νεκροί , ούτε κι ο Κουρουμπλής ξέρει πόσοι αγνοούμενοι, 190 τραυματίες , 1500 σπίτια καμμένα, Καμμένος Υπουργός, και να μην φταίει ΚΑΝΕΝΑΣ!!!! ΠΑΛΙ!!!!