«Τσουνάμι επενδύσεων περιμένουμε στην Ελλάδα» … Ο Πρωθυπουργός, με τέλεια αίσθηση του που ακριβώς βρίσκεται η χώρα, έκανε την παραπάνω δήλωση. Μας αποκάλυψε επίσης το επόμενο που τον προβλημάτισε τώρα που ψηφίζονται τα μέτρα: Θα πρέπει σύντομα να διαλέξει τη γραβάτα που θα φορέσει, εν όψει της ρύθμισης του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο. Οι πολίτες πρέπει να βγουν στους δρόμους και να κλάψουν από τη συγκίνηση (όπως γράφουν όλα τα γνωστά «ευσυγκίνητα» site) για την ανάπτυξη που είναι επί θύραις, επιτέλους! Χάρη στην υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης που αξιοποίησε την τεράστια – και βραβευμένη – διαπραγματευτική δεινότητα του Αλέξη Τσίπρα, στρίμωξε στα σκοινιά τους δανειστές, τους υποχρέωσε σε τακτική υποχώρηση και κατόρθωσε να αποκομίσει αντίμετρα μεγαλύτερου ύψους από ό,τι τα μέτρα που ψήφισε. Πλέον, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Βέβαια, οι κακεντρεχείς μπορούν να αντιτάξουν διάφορα. Οι υποτιθέμενοι επενδυτές για παράδειγμα, στην πραγματικότητα είναι οι νέοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και οργανισμών που αγοράστηκαν έναντι χαμηλού – για να το πω ευγενικά – τιμήματος.
Οπότε , στην καλή περίπτωση, θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν. Στην κακή, θα «εξυγιάνουν» τις επιχειρήσεις των οποίων αποκτούν τον έλεγχο, απολύοντας τους μισούς εργαζόμενους σε αυτές.
Όσο για τους Τούρκους που αγοράζουν σωρηδόν ακίνητα πολυτελείας σε εξευτελιστικές τιμές στην Αθήνα, δεν είναι επενδυτές: Δεν θα προσλάβουν εργαζόμενους, δεν πρόκειται να παράξουν αγαθά, το πολύ να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ!
Επίσης, το γεγονός πως θα μειωθεί το εισόδημα όλων των μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όλων των συνταξιούχων και σχεδόν όλων όσων περπατούν στα δύο πόδια σε αυτή τη χώρα πολύ περισσότερο από την αναπλήρωση λόγω αντίμετρων.
Όσο για την εφαρμογή των αντίμετρων: Οι δανειστές είναι απολύτως σίγουροι πως δεν πρόκειται να πιάσουμε τα τεράστια πλεονάσματα, αλλά καλού-κακού φρόντισαν να υπάρχει όρος που προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη τους για την εφαρμογή τους. Εμείς πάλι, είμαστε σίγουροι και για το ότι θα πιάσουμε τους στόχους και για το ότι θα επιβάλλουμε τη γνώμη μας.

Όμως, είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης. Πώς είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεται κάποιος τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό και το ικανότατο επιτελείο του; Πώς μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι ο εκλεκτός λέει ψέματα κοιτώντας μας στα μάτια;

Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες της καταστροφής. Όλα καλά θα πάνε και όσοι ζήσουμε, θα έχουμε να διηγούμαστε στους πιο νέους, πως εμείς, με τις επιλογές μας, βγάλαμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες επιλογές μας. Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και τις μικροκομματικές γκρίνιες, ας σηκώσουμε τα μανίκια – όπως ο άλλος ογκόλιθος της πολιτικής Γιώργος Παπανδρέου είχε υποδείξει πριν χρόνια – και ας δουλέψουμε για να μπορέσουμε να είμαστε τουλάχιστον ικανοί εργάτες για τους νέους ιδιοκτήτες…