Μετά από μια τεράστια περίοδο «σιωπής» στο blog, έχω την πολυτέλεια να γράψω πέντε πράγματα!

Όλο το χρονικό διάστημα της καραντίνας και του κλεισίματος των σχολείων, τα «είδα όλα»! Βλέπεις, αποφάσισα να ξεκινήσω την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση πριν ακόμα μας την επιβάλλουν. Δοκίμασα με διάφορες πλατφόρμες, το έστησα, πάνω που το είχα στρώσει έρχεται το Υπουργείο, μας βάζει τη Webex υποχρεωτικά, άντε φτου κι από την αρχή. Και να δεις που οι μαθητές ανταποκρίθηκαν! Ασκήσεις τους ανέβαζα, απαντήσεις μου στέλνανε. Σε google docs, σε pdf, σε .jpg ότι μπορούσε ο καθένας. Ατελείωτες ώρες προετοιμασίας και διόρθωσης ασκήσεων, ατελείωτες συζητήσεις στο internet και στο facebook με τους «όχι σε όλα» που ανακάλυπταν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, παραβιάσεις δικαιωμάτων των καθηγητών, ξεπούλημα στις πολυεθνικές, αλλοτρίωση της Παιδείας, ταξική εκμετάλλευση, μέχρι και παραβίαση του FIR καθηγητών…

Ενδιάμεσα, έβγαζα και προβλέψεις στο fb για τον αριθμό των κρουσμάτων και την εξέλιξη της επιδημίας (που στη χώρα μας ΔΕΝ έγινε πανδημία). Μπορώ να παινευτώ ότι ήμουν πολύ «μέσα» σε αυτά που προέβλεπα, αντίθετα με τα thinktanks των μεγάλων αμερικανικών – και όχι μόνο – ινστιτούτων που προέβλεπαν ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μείνει οι μισοί.

Σε κάποια φάση δημοσίευσα στο fb πέντε λέξεις σχετικά με μια απευθείας ανάθεση του Δήμου (για τον καθαρισμό του σχολείου στο οποίο εργάζομαι) με χρήματα της σχολικής επιτροπής, γράφοντας ότι υπερεκτιμήθηκε και ο εργολάβος πήρε χρήματα που δεν έπρεπε για εργασία που εκτέλεσε με τη βοήθεια εργατών του δήμου. Η ανάρτηση αναπαράχθηκε – με την άδειά μου – από τοπικά sites, την πέσανε στον Δήμαρχο, ο Δήμαρχος με απείλησε δημόσια ότι θα με μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση αν δεν ανακαλέσω, εγώ δεν ανακάλεσα φυσικά, βγήκαν οι αναθέσεις από τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» που ήταν όπως τις έλεγα, έγινε ένας χαμός στα τοπικά μέσα – να μην σας κουράζω, όσοι είναι στο νησί τα ξέρουν όλα , στους εκτός Κεφαλονιάς είναι προφανώς άγνωστα και αδιάφορα!

Ακολούθησε το περίφημο «όχι στις κάμερες» , που ακολουθήθηκε από το «όχι στο live streaming» , όπου άρχισα να αμφιβάλλω για την νοημοσύνη πολλών. Θυμήθηκα τις πινακίδες στο Δήμο Καισαριανής που έγραφαν «ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ». Λες και υπήρχε ποτέ πρόταση ή δυνατότητα να εγκατασταθούν πυρηνικά στο σκοπευτήριο. Ιστορίες τρέλας ή όταν η καραντίνα σε χτυπάει στο κεφάλι!

Αρνήθηκα να ενταχθώ στις αντίστοιχες ομάδες, ενώ είναι προφανές ότι δεν θέλω να κάνω αναμετάδοση ενός μαθήματος με κάποιους μαθητές παρόντες αν είναι να σεβαστώ τους κανόνες του Υπουργείου: Δεν γίνεται έτσι μάθημα, ούτε για τους εντός ούτε για τους εκτός τάξης. Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση του θέματος, έχουν άδικο και το Υπουργείο και οι «όχι σε όλα».

Πάνω που είχε ηρεμήσει το πράγμα στο fb και είχα μείνει να παρακολουθώ τις «σφαγές» στο twitter , η σελίδα μου στο fb απέκτησε ιό που – άθελά μου – μετέδιδα σε ανυποψίαστους φίλους , οπότε είπα να σπάσω την αλυσίδα μετάδοσης κλείνοντας το λογαριασμό μου.

Οπότε ,θα τα λέω από δω και θα μου τα λέτε στο mail – άμα θέλετε!

Φυσικά, το μεγάλο νέο ήταν η μετάθεσή μου που ξάφνιασε πολλούς συμπολίτες, συναδέλφους και μαθητές μου. Αλλά σιγά-σιγά, τώρα που ξαναξεκίνησα να γράφω, έχω πάαααρα πολλά να πω, για πολλούς και για πολλά, σχετικά με την παιδεία αλλά και άσχετα!  Φτάνει για σήμερα όμως!