– Ξεκίνησε διαπιστώνοντας ότι στους δρόμους της φτωχής χώρας, δεν βλέπει πουθενά πτώματα από γάτες ή σκύλους που έχουν πατηθεί από αυτοκίνητα. Σε όλο το ντοκιμαντέρ δε φάνηκε πουθενά ζωντανό σκυλί ή γάτα σε κανένα πλάνο και σε καμιά φτωχογειτονιά. Λογικό. Ούτε στην Ελλάδα πατάμε στο δρόμο κότες ή γουρούνια με το αυτοκίνητο. Επίσης, δύσκολα μπορείς να σκοτώσεις ζώο με αυτοκίνητο όταν δεν έχεις αυτοκίνητο!

– Ο χορός αρέσει πολύ στους ντόπιους κατοίκους και χορεύουν με κάθε ευκαιρία. Ο Κανάκης εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν για να χορέψει. Δημιούργησε και άλλες μόνος του: Διαπίστωσε πως οπουδήποτε σταματήσει βάζοντας δυνατά τη μουσική στα ηχεία, μαζεύονται άνθρωποι γύρω του πρόθυμοι να χορέψουν. Συγκλονιστική η στιγμή όπου προσπαθεί να πείσει μια Αφρικανή μεσόκοπη να ακούσει από το δικό του i-pod και να χορέψει ένα soul funky pop κομμάτι.
Προφανώς, δεν πέρασε από το μυαλό του πως δύο τζιπ γεμάτα με καθαρούς καλοζωϊσμένους  λευκούς που σταματούν και αρχίζουν να  «τραβάνε» ταινία, είναι σε εκείνα τα μέρη το γεγονός της χρονιάς- για να μην πω της ζωής τους. Θα τον ακολουθούσαν σε ότι έκανε, ακόμα κι αν αυτό ήταν να αρχίσει να μιλάει ελληνικά – όπως έκαναν άλλωστε λίγα πλάνα αργότερα.

– Ο Κανάκης εξεπλάγη ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι στο χωριό δεν έχουν σκουπίδια και διατηρούν το χώρο τους πολύ καθαρό. Οι ντόπιοι φερόμενοι πονηρά φαίνεται ότι είχαν προλάβει να εξαφανίσουν τα κουτιά από τις πίτσες που έφερε το delivery boy , τις συσκευασίες από τα Κellog’s και τους παλιούς υπολογιστές και έτσι τον παραπλάνησαν.

– Ανά τριάντα δευτερόλεπτα στο ντοκιμαντέρ, μας τόνιζε την απουσία τρεχούμενου νερού από παντού. Σε κάποια σκηνή , μας έδειξε και παιδάκια από το χωριό που έπιναν νερό από μια χωμάτινη νερολακούβα, εκτιμώντας ότι αν έπινε λευκός από το ίδιο νερό, θα είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Λίγο μετά, βλέπουμε τον Κανάκη που διαμένει στο ίδιο χωριό, να πλένει τα μούτρα του με εμφιαλωμένο νερό και να βουρτσίζει τα δόντια του , σε μια σπάνια επίδειξη ευαισθησίας.

– Σε μια συνάντηση με πολλές γυναίκες τις συγχαίρει για το πόσο δυνατές και ακούραστες είναι, ρωτώντας τες αν οι άνδρες τους εκτιμούν την προσφορά τους. Εκείνες απαντούν αυθόρμητα και παρά την παρουσία του άνδρα συντοπίτη τους μεταφραστή, πως οι άνδρες τους ούτε τις σέβονται ιδιαίτερα ούτε τις βοηθούν. Ο Κανάκης ρωτά λοιπόν τον άνδρα γιατί συμβαίνει αυτό και εκείνος (εκπρόσωπος της πιο τεμπέλικης φάρας του πλανήτη) απαντά χωρίς πρόβλημα: Εμείς φροντίζουμε για την ασφάλειά τους!

Μη γελάτε. Ξέρετε πόσο κινδυνεύουν από αλλοδαπούς ληστές, πεινασμένους βιαστές και απαγωγείς που ζητούν λύτρα ;

– Ο άνθρωπος που ζει κάνοντας μια «περίεργη» εκπομπή στην τηλεόραση , έχοντας ένα 10% ποσοστό σε επιτυχημένα αστεία, δεν κατάλαβε ότι το να λυπάσαι ανθρώπους που έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από το δικό σου, ακόμα κι αν ένα ποσοστό από αυτούς έχουν σοβαρό πρόβλημα φτώχειας, είναι πιο ρατσιστικό κι από τη Γερμανική επιμονή να μας κάνουν όλους Γερμανούς στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά.

–  Ο Κανάκης είναι ενθουσιασμένος από το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που γύρισε και εκστασιασμένος από το πόσο συνεισέφερε ο ίδιος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη μακρινή Σιέρρα Λεόνε. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πολλοί Έλληνες συγκλονισμένοι από το πόνημά του, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν σε δύο μέρη: Στην Action Aid για να ζητήσουν να προσφέρουν  κι εκείνοι στους πεινασμένους της Μαύρης Ηπείρου και στον Αντέννα για να ξαναπροβάλλει το ντοκιμαντέρ.
Τον πιστεύω ! Η χώρα μας έχει Κανάκηδες σε αφθονία. Ανθρώπους που αρνούνται να δουν και να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους που δυστυχούν, αλλά είναι πρόθυμοι να εκτρέφουν ορδές σκύλων, να στέλνουν τρόφιμα σε οποιοδήποτε μέρος λιμοκτονούν άνθρωποι και να ενισχύουν τη ΜΚΟ που έχει συστηθεί  για τη διάσωση του καμπουρογαμόσαυρου του θηλυπρεπή .

Θα κλείσω αναφωνώντας το κλασικό του Τζίμη Πανούση:
Δε μας χέζεις ρε Κανάκη;;;;