Ε, ναι λοιπόν, αυτό είναι το πλάνο αγώνα για τους μαθητές των Λυκείων της Κεφαλονιάς. Έτσι σκέφτηκαν οι φωτισμένοι συνάδελφοι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ-ΚΙ προκειμένου να παρακινήσουν τους μαθητές σε νέους αγώνες για την ανατροπή. Η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Κεφαλονιά και από εδώ θα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του σύμπαντος. Η ώρα της εσωκομματικής δόξας για τους εμπνευστές του φοβερού σχεδίου είναι κοντά.
Το σχέδιο είναι απλό στη βάση του: Αγαπητοί μαθητές, εμείς θα στηρίξουμε τη διεκδίκηση της ποσόστωσης και για φέτος, αρκεί και σεις από τη μεριά σας να οργανώσετε τον ταξικό σας αγώνα. Ξεκινάτε με καταλήψεις των σχολείων σας και μερικές ημέρες μετά, οργανώνουμε τη μεγάλη πορεία της νίκης-ανατροπής στο Αργοστόλι, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και των γονέων τους. Στη συνέχεια, κορυφώνουμε τις διεκδικήσεις , με την κάθοδο στην Αθήνα όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών και γονέων προκειμένου στα χνάρια της περσινής κινητοποίησης, να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και να απαιτήσουμε τη λύση όλων των προβλημάτων μας: Νέα σχολεία, διορισμοί, μικρότερα τμήματα, ποσόστωση. Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να ικανοποιήσει οικονομικά αιτήματα , θα ικανοποιήσει αυτό που μπορεί: Ποσόστωση!
Μην αμφιβάλλετε για την εξέλιξη, άλλωστε έτσι περίπου έγινε και πέρσι. Με τον τρόπο αυτό όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου γιατί θα πετύχουν άκοπα την εισαγωγή τους σε ανώτατες σχολές όπου όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες μαθητές «σκίζονται» στο διάβασμα για να περάσουν.
Οι γονείς τους γιατί τα παιδιά θα φτάσουν στο στόχο τους χωρίς άγχος.
Οι συνδικαλιστές γιατί θα έχουν κάνει για άλλη μια φορά επίδειξη δύναμης και θα έχουν εγγράψει κομματικές υποθήκες που μπορούν να τους εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω από την υποψηφιότητα για βουλευτές Κεφαλονιάς που παίρνουν εναλλάξ εδώ και χρόνια.

Στο μεταξύ, θα έχουν θάψει για άλλη μια φορά το κτιριακό (όπως ακριβώς έγινε και πέρσι) , θα έχουν δώσει ένα μεγάλο παράδειγμα στους μαθητές για το τι σημαίνει  «δίκαιος αγώνας»  και θα έχουν προκαλέσει τη «διάλυση» των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας , διεκδικώντας και τα μπράβο για την πάλη τους.
Η ζημιά που θα έχουν πάθει οι μικρότερης ηλικίας μαθητές, όχι μόνο δεν έχει σημασία για αυτούς, αλλά ίσα-ίσα θα οδηγήσει σε νέους αγώνες και διεκδικήσεις για να καλυφτούν τα κενά τους: Αφού αυτό δεν θα είναι δυνατόν, ανοίγει ο δρόμος για τη νέα ποσόστωση.

Οι μόνοι που θα μπορούσαν να βάλουν ένα τέλος στην αρρωστημένη κατάσταση είναι οι γονείς – με βάση την προηγούμενη εμπειρία όμως δεν θα το κάνουν. Την Πέμπτη το μεσημέρι, έχουμε συνέλευση γονέων και θα φανούν οι διαθέσεις.
Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό μυστικό, που ίσχυε και φέτος, το οποίο μπορεί να ακυρώσει το μέτρο της ποσόστωσης, ακόμα και την ημέρα που ξεκινούν οι δηλώσεις σχολών. Οι δύο- τρεις μαθητές που πέρασαν με το 10% της ποσόστωσης χωρίς να έχουν καμιά σχέση με την Κεφαλονιά το κατάλαβαν εγκαίρως, να δούμε πόσοι θα είναι από την επόμενη χρονιά.