Κυριακή πρωί, 16 Ιουλίου. Ξυπνάω χαλαρός, φτιάχνω τον καλύτερο frapespresso του νησιού (με τα χεράκια μου!) , ρίχνω μια ματιά στην τηλεόραση που είναι ανοικτή, αλλά με τη φωνή χαμηλά (μην ξυπνήσουν οι κανακάρηδες!) και τρελαίνομαι!!!
Ο Βόλντεμορτ σε σκούρο χρώμα με κοιτάει από την οθόνη ! (Για τους άσχετους: Στη σειρά βιβλίων-ταινιών Harry Potter  (ο καλός μάγος) το ρόλο του κακού μάγου Βόλντεμορτ , υποδύεται φορώντας μια ειδική μάσκα ο ηθοποιός Ρέιφ Φάινς. Ο ηθοποιός με τη μάσκα, είναι φτυστός ο αληθινός Βαρουφάκης).

Ο Βαρουφάκης λοιπόν είναι στο γυαλί και δίνει ζωντανή συνέντευξη στον μέγα σπασοκλαμπάνια Γιώργο Αυτιά (ελάτε, ελάτε, τα πως και τα γιατί…). Κανονικά σε τέτοιο σκηνικό, γυρίζω κανάλι να δω κινούμενα σχέδια, αφού ο Γιάνης ο Μενανί είναι από τα πλέον αντιπαθητικά σε μένα όντα. Όμως, το τηλεκοντρόλ ήταν μακριά και οι πρώτες ατάκες ήταν αρκετές για να μου κινήσουν το ενδιαφέρον.

Οι ερωτήσεις του Αυτιά ήταν για το «παράλληλο νόμισμα» , ενώ ο Γιάνης ο Μενανί απαντούσε μιλώντας για ένα σύστημα «παράλληλων πληρωμών». Με απλά λόγια, ο Μενανί είχε προετοιμάσει, μελετήσει (λέμε τώρα…) και παρουσιάσει στους τρεις φωστήρες (Τσίπρα, Παππά, Δραγασάκη) ένα ευφυέστατο σχέδιο – κατά μετριόφρονα ομολογία του ίδιου του Μενανί – το οποίο θα δημιουργούσε ρευστότητα στην αγορά και θα έδινε στην Ελλάδα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Οπότε, ο Μενανί ισχυρίζεται πως δεν φοβάται ούτε ειδικό δικαστήριο ούτε τίποτα, γιατί έκανε το χρέος του. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που πιστεύω πως είχε δίκιο. Πραγματικά, ένας υπεύθυνος Υπουργός Οικονομικών , είχε – και έχει – χρέος να προετοιμάσει την χώρα ώστε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές να μπορεί να γίνει με καλύτερα αποτελέσματα για μας.

Βέβαια, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το σχέδιο του Μενανί «έμπαζε» από παντού. Ο Αυτιάς του το είπε, ο Μενανί όπως ήταν φυσικό το αρνήθηκε και με το γνωστό υπεροπτικό του χαμόγελο («Πόσο άσχετοι είστε που δεν μπορείτε να καταλάβετε το μεγαλείο της θεωρίας μου») , ξαναείπε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Τι να πρωτοθαυμάσει και τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Το αφελές του σχεδίου του Μενανί , το πώς η κορυφαία Τρόϊκα της κυβέρνησης ενθουσιάστηκε τόσο από το σχέδιο ώστε να τον κάνει Υπουργό Οικονομικών ή την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει εξεταστική για έναν άνθρωπο που προσπάθησε να κάνει αυτό που έπρεπε;;;

Κάπως έτσι, η χώρα σύρθηκε σε δύο μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας έπαιξε πόκερ με τους δανειστές μπλοφάροντας με ανοιχτά χαρτιά, το λογαριασμό τον πληρώσαμε , τον πληρώνουμε και θα τον πληρώνουμε μέχρι να πέσει ο Ολυμπιακός στη Β΄ εθνική.

Παρακολούθησα – με κάποιο φόβο μη βγάλει το μαγικό ραβδί ο Μενανί και με μεταμορφώσει σε υποστηρικτή δικό του ή του Αρτέμη Σώρρα – τη συζήτηση ως το τέλος, ίσα για να βεβαιωθώ πως αυτή η χώρα  διαθέτει πολιτικούς που , στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι απλώς διαχειριστές των ιδιοκτητών-δανειστών μας.