Ο φοιτητής που αυτοκτόνησε, αποφάνθηκαν όλοι (ΜΜΕ και κάποιοι γνωστοί του που μίλησαν στην τηλεόραση δηλαδή) ότι είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμφοιτητές του. Η Πολιτεία, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρώντας ότι πρέπει να δείξουν τα αντανακλαστικά τους (ειδικά σε κάτι που δεν απαιτεί δαπάνη)  αποφασίζει να ψηφίσει άμεσα διάταξη που να ποινικοποιεί τον εκφοβισμό.

Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης (ο ίδιος που είναι έτοιμος να υπογράψει για τις επανορθώσεις για το Δίστομο, αλλά έχει κάποιες δυσκολίες με το στυλό) φαίνεται πως θέλει να κάνει όλη τη χώρα να τρέχει στα δικαστήρια. Για να έχει και κάποιους σίγουρους κατηγορούμενους, βάζει στο παιχνίδι και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει να τιμωρούνται με έξι τουλάχιστον μήνες φυλάκιση αν κάποιο παιδί υποστεί ψυχική βλάβη !!!

Ελπίζω οι κυβερνώντες να το ξανασκεφτούν. Με δεδομένο ότι σε όλα τα σχολεία, υπάρχουν κάθε χρόνο κρούσματα εκφοβισμού (με την ευρεία έννοια της λέξης), τα οποία οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν συνεχώς να αντιμετωπίσουν με συζήτηση, συνεργασία με τους γονείς και τα παιδιά, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν να τιμωρούν , έρχεται το κράτος να «προστατεύσει» τους μαθητές που υποφέρουν. Πόσο μακριά από τη σχολική πραγματικότητα είναι ο εμπνευστής της διάταξης είναι φανερό. Το τι προβλήματα θα προκαλέσει ένας τέτοιος νόμος, προφανώς δεν το έχουν υπολογίσει. Το ενδεχόμενο κάποιοι μαθητές να βρουν τρόπο να εκδικηθούν άλλους συμμαθητές τους ή και κάποιους δασκάλους το σκέφθηκαν;

Η ξαφνική ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας που έχει περάσει στα «ψιλά» τις εκατοντάδες αυτοκτονίες φαντάρων και τον επίσημο κρατικό εκφοβισμό από τις δυνάμεις καταστολής, μάλλον έχει να κάνει με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να επιδείξει προοδευτικότητα και έργο σε μια δύσκολη στιγμή για την ίδια και τη χώρα. Ο σχολικός εκφοβισμός έχει πολλές αιτίες που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, την οικονομική κρίση, την παιδεία γενικότερα. Η ποινικοποίηση του φαινομένου, όχι απλώς δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα περιπλέξει τα πράγματα σε σημείο επικίνδυνο.

Εύχομαι να ξανασκεφτούν οι ιθύνοντες με ψυχραιμία το θέμα πριν προχωρήσουν σε αυτήν τους την ενέργεια.