Διάβασα με προσοχή το βιβλίο που κυκλοφόρησε το Μάιο από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ήμουν πραγματικά περίεργος να διαβάσω πως βίωσε «από τα μέσα» την κρίση του καλοκαιριού του 2015 ένας άνθρωπος που δεν ήταν μέσα από τα γνωστά κανάλια ανεβασμένος στο θώκο του.
Αυτό που «είδα» , ήταν η περιγραφή μιας σχεδόν τραυματικής εμπειρίας ενός επιστήμονα που είχε το βαρύ καθήκον να κάνει τον θησαυροφύλακα, σε ένα κράτος που γλίτωσε – πολλές φορές κυριολεκτικά στο παρά πέντε – την χρεωκοπία, μέσα σε ένα διάστημα 5 μηνών, προσπαθώντας να «αγοράσει» χρόνο για να ξετυλίξει όλο το ταλέντο του στις διαπραγματεύσεις ο Γιάνης, ο Μενανί.
Η έκφραση βέβαια «από τα μέσα» που χρησιμοποίησα παραπάνω, είναι ατυχής. Ο άνθρωπος που ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του γενικού λογιστηρίου, δεν είχε τη συνολική εικόνα της προσπάθειας διαπραγμάτευσης, είχε απλώς το βαρύ καθήκον της συγκέντρωσης κονδυλίων για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας.
Μέσα από τις περιγραφές της κατάστασης αλλά και τις αναφορές σε κάποια υπουργικά συμβούλια και κάποιες – λίγες – πιο κλειστές συγκεντρώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, επιβεβαίωσε  πράγματα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει , άλλα ως φήμες και άλλα ως κατηγορίες της τότε αντιπολίτευσης. Έκπληξη μου προκάλεσε πάντως, το πόσο μεγάλη εξουσία ασκούσε ο κύριος Σαγιάς τον οποίο εμφανίζει σε αρκετές περιπτώσεις ως σχεδόν Πρωθυπουργεύοντα και πόσο μικρή επαφή με αυτά είχε ο εκλεγμένος Τσίπρας.

Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε όλους όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας μπορεί να είναι μια λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης, σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Γιάνης ο Μενανί είναι κάτι παραπάνω από έναν άνθρωπο που τον ικανοποιεί απλά να είναι στο κέντρο της προσοχής , έχοντας φαντασιώσεις για την αξία και τις δυνατότητές του. Τέλος, για τους ελάχιστους οπαδούς των Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου – Βαλαβάνη, οι τρεις-τέσσερεις αναφορές του συγγραφέα σε αυτούς είναι αρκετές…

Αν πιστεύω όσα ισχυρίζεται ο κύριος Μάρδας; Ναι. Τα πιστεύω, όπως θα τα πιστέψετε κι εσείς αν διαβάσετε το βιβλίο. Ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση, που κατάλαβε πολλά από όσα γίνονταν και γίνονται σε επίπεδο διαφθοράς , αλλά που κατάλαβε επίσης ότι είναι απλά αδύνατον να τα βάλει κάποιος με αυτούς.

Το βιβλίο έχει στοιχεία θρίλερ, ειδικά μάλιστα όταν γνωρίζεις ότι αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι στη φαντασία του γράφοντος!  Δεν είναι λογοτεχνία, αλλά δεν γράφτηκε ως τέτοιο. Είναι μια ενδιαφέρουσα καταγραφή καθοριστικών για την πορεία της χώρας στιγμών της πολύ πρόσφατης ιστορίας μας.
Να ευχηθώ καλοτάξιδο στον συγγραφέα!