Ό,τι και να έχετε ψηφίσει πρέπει να το παραδεχτείτε: Με την κυβέρνηση που έχουμε δεν πλήττουμε!  Οι συναντήσεις του Ντάϊσελμπλουμ με Τσίπρα και Βαρουφάκη, μάλλον δεν γινόταν να πάνε χειρότερα ! Λίγο ακόμα και θα άρχιζαν να σπρώχνονται στο στυλ του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;».
Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εννοεί (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) όσα προεκλογικά υποσχέθηκε, όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, η ρήξη με την ΕΕ ήταν αναμενόμενη. Βέβαια, οι μισοί τουλάχιστον από όσους ψηφίσατε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές ήσασταν σίγουροι ότι δεν θα το «χόντραινε» το πράγμα.
Δυστυχώς την διαπραγμάτευση την είχανε “κάψει” κάποιοι φωστήρες της κυβέρνησης πριν καν ξεκινήσει, αφού με τις δηλώσεις τους είχαν αφαιρέσει κάθε δυνατότητα υπαναχώρησης των ευρωκουμανταδόρων Γερμανών. Όταν βγαίνεις προκαταβολικά με τσαμπουκά και δηλώνεις ότι δεν πρόκειται να δεχθείς κανένα από τα βασικά σημεία του προγράμματος που οι προηγούμενοι είχαν υπογράψει, ακόμα και η παραμικρή υποχώρηση των εταίρων θα φάνταζε (και θα ήταν!) ήττα στα μάτια όλου του κόσμου.
Φτάνουμε αναπόφευκτα βέβαια στην επόμενη μέρα. Ανάδελφοι (για να θυμηθούμε και τον Σαρτζετάκη) αφού Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι δήλωσαν ήδη πως δε συμμερίζονται τις θέσεις μας, πρέπει να βρούμε τρόπο να μείνουμε εντός ΕΕ χωρίς να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συνταγές των εταίρων μας. Υπάρχει τρόπος;

Βέβαια. Αρκεί ο Γιάνης να πείσει όλους τους υπόλοιπους ότι συμφέρει και εκείνους να προχωρήσουν σε ρύθμιση –περικοπή- μερική διαγραφή του χρέους μας. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ίδια με την πιθανότητα ο Βενιζέλος να κάνει καριέρα ροκ-σταρ. Οπότε;
Η διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή ήδη έπεσε σαν ιδέα από ένα ευρωβουλευτή του, είναι ένα δημοψήφισμα. Αν βγει ΝΑΙ στις κυβερνητικές επιλογές ετοιμαζόμαστε για δραχμή , αν πάλι βγει ΟΧΙ , τα γυρίζουμε , σκύβουμε το κεφάλι και πάμε πάλι από την αρχή.
Αυτή, όπως είπα, είναι η διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για τη χώρα ! Αν είναι να πετάξουν το μπαλάκι στον κόσμο πριν κλείσουν μήνα, ας παραιτηθούν! Ανάμεσα στο «κάντε ότι σας λένε οι Ευρωπαίοι» και στο «θα κάνουμε ότι γουστάρουμε και δε σας πέφτει λόγος» υπάρχουν σίγουρα πολλές διαβαθμίσεις!
Αν πάλι όλο το σκηνικό της σύγκρουσης είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, κάτι σαν μπλόφα στο πόκερ ας πούμε, είναι προφανές ότι οι άλλοι παίκτες δεν την «έφαγαν».
Από την άλλη μεριά , η ΝΔ ας μην επιχαίρει για το αδιέξοδο, αφού αυτή οδήγησε τα πράγματα ως εδώ. Άλλωστε, ο μεγάλος “φίλος” της Ελλάδας, ο Σόϊμπλε, δύο ημέρες μετά τις εκλογές δήλωνε μπροστά στις κάμερες: Οι Έλληνες είναι πραγματικά ο λαός της Ευρώπης που υποφέρει περισσότερο από όλους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όμως δεν είναι υπεύθυνη η Ευρώπη για αυτό, αλλά η ελίτ που κυβερνούσε τη χώρα.
Τελικά, κύριε Γιάνη Βαρουφάκη, μάλλον είναι καλή ώρα να βάλεις το πουκάμισο μέσα από το παντελόνι, να κατεβάσεις τον κόκκινο γιακά του σακακιού σου, να βάλεις και το δεύτερο «ν» στο ονοματάκι σου και να κοιτάξεις μαζί με τους υπόλοιπους media-stars του κόμματός σου να κρατήσεις τη χώρα με αξιοπρέπεια μέσα στη ζώνη του ευρώ.