Τα σχολεία του Ληξουρίου…

Τρία χρόνια μετά τους σεισμούς…

Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει ούτε καν τις μελέτες αποκατάστασης των σχολείων, παίζοντας ένα ιδιότυπο, σκόπιμο ping-pong, με τους ΟΣΚ- Κτιριακές Υποδομές – ΤΑΣ. Σκόπιμα, γιατί όταν βγουν θα πρέπει να βρεθούν και χρήματα για τις επισκευές.
Η Περιφέρεια, χρειάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο για να πει – δια στόματος αντιπεριφερειάρχη – πως υπάρχουν χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για νέο σχολείο και να ανακοινώσει , λίγο πριν τις γιορτές, ότι η προθεσμία για την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης εκπνέει σε μερικούς μήνες.
Ο Δήμος, διά στόματος του υπεραισιόδοξου Δημάρχου του, διαβεβαίωνε πως θα μπορούσε να προχωρήσει στη χωροθέτηση του νέου σχολείου, στο περιβόητο κτήμα Τυπάλδου… Από κοντά σε αισιοδοξία και δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι και λοιποί πρώην και εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες. Αυτά έγιναν δυόμιση χρόνια πριν. Λίγο πριν τις γιορτές, οι συνεργάτες του Δημάρχου που επιτέλους ασχολήθηκαν, διαπίστωσαν πως είναι πρακτικά αδύνατο να προταθεί το κτήμα Τυπάλδου για νέο σχολείο, αφού πρέπει να «προσβληθεί» μέχρι και η διαθήκη του συχωρεμένου που ορίζει διαφορετικές χρήσεις από αυτές που θα θέλαμε, ώστε να προχωρήσει η χωροθέτηση.
Η ΕΛΜΕ πίεζε συνεχώς για να γίνει κάτι με τα σχολεία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ασχοληθούν στα σοβαρά οι αρμόδιοι. Βλέπεις, όταν φωνάζεις συνεχώς για όλα, παύει και ο κόσμος να ασχολείται μαζί σου.
Η κοινωνία, ζαλισμένη από τα χτυπήματα στο εισόδημα της και τα άλλα τεράστια προβλήματα της Παλικής, έμενε στις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για λύση του κτιριακού με κάποιο τρόπο.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο όπου:
Το κράτος δεν έχει να διαθέσει κονδύλια για την επισκευή των σχολικών υποδομών, βρίσκοντας συνεχώς προσκόμματα: λάθη στις άδειες , «αυθαίρετα» σχολεία και άλλα φαιδρά.
Ο Δήμος δεν μπορεί να βρει χώρο εγκαίρως για να υποβάλλει πρόταση για ανέγερση νέου σχολείου, αλλά δεν εξηγεί γιατί δεν έκανε τίποτα τρία χρόνια τώρα.
Η Περιφέρεια, καλύπτεται πίσω από την ολιγωρία του Δήμου και τις προθεσμίες για την υποβολή της πρότασης, δεν λέει όμως για ποιο λόγο άργησε να κάνει γνωστή αυτή τη δυνατότητα.
Η ΕΛΜΕ διοργανώνει πορείες και ονειρεύεται λαϊκούς ξεσηκωμούς για να ξεκινήσει η παγκόσμια επανάσταση από το Ληξούρι, γνωρίζοντας το αδιέξοδο και κράζοντας απλώς τους υπεύθυνους. Αν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομες – και το ξέρουν και οι ίδιοι καλά!
Στη βουλευτή Κεφαλονιάς δεν αναφέρθηκα, γιατί μου έχουν πει πως δεν είναι ευγενικό να κατηγορείς κάποια που είναι απούσα εντελώς από όλα όσα αφορούν τα σχολεία;;;

Μακάρι να είχα κάτι να προτείνω. Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω όσους τοπικούς ή Περιφερειακούς άρχοντες  θα υποσχεθούν τα πάντα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Μακάρι να θυμούνται όσοι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, την ανικανότητα, την αναισθησία και την έφεση στο ψέμα όσων άρχουν…