ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ

Τι έγινε ρε παιδιά;
Οι συνδικαλιστές μας έχουν σαλτάρει πραγματικά; Απεργία μέσα στις Πανελλαδικές; Πως θα τα κοιτάξουμε τα παιδιά στα μάτια; Πως θα κυκλοφορήσουμε στους δρόμους; Πως θα μιλήσουμε με τους απολυμένους και τους άνεργους που κόβουνε κομμάτια από τη ζωή τους για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους; Ζηλέψατε τους βουλευτές που πάνε τοίχο-τοίχο μήπως και τους γνωρίσουν αυτοί που δεν πρέπει;
Ποιους αντιπροσωπεύουν οι συνδικαλιστές μας; Μήπως το 30% της συμμετοχής που θέτουν ως όριο για συμμετοχές στις ψηφοφορίες είναι το μέγιστο της συναίνεσης που μπορούν να πετύχουν μεταξύ των συναδέλφων τους; Μήπως έχουμε εξαντλήσει -εξαιτίας ενός σοβαρού ποσοστού συναδέλφων που υποαπασχολείται κανονικά αμειβόμενο- τις ανοχές τις κοινωνίας;

Αλλά και εσείς οι άλλοι που βρίζετε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς, έχετε σε όλα δίκιο; Για ποια κατάντια της Παιδείας μιλάτε; Αν αναφέρεστε στις υλικοτεχνικές υποδομές, εντάξει ,να συμφωνήσω . Αν αναφέρεστε στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου θα διαφωνήσουμε. Έχετε πάρει χαμπάρι, ότι ακόμα και αυτοί που μένουν «έξω» από καλές σχολές στην Ελλάδα, βγαίνουν στο εξωτερικό (σε όσους το σηκώνει η τσέπη τους) και καταφέρνουν να σπουδάσουν σε αξιοπρεπείς σχολές και Πανεπιστήμια; Το ότι οι «προοδευτικές» και «προηγμένες» Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν εισαγωγή Ελλήνων μηχανικών, γιατρών, νηπιαγωγών, δασκάλων σας λέει τίποτα; Ξέρω, ξέρω, έχετε πληρώσει πολλά σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα και λοιπούς φορείς παροχής συμπληρωματικής εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι. Εκεί το κράτος έχει προβλέψει να κάθονται περισσότερο τα παιδιά στο σχολείο και να τους παρέχεται η επιπλέον βοήθεια. Εδώ όχι. Τα ίδια τα παιδιά, αρνούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα πρόσθετης διδασκαλίας που παρέχονταν (μέχρι πρόσφατα)  στα σχολεία αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που καθηγητές προσφέρονται να διδάξουν φροντιστηριακά χωρίς αμοιβή (αυτό γίνεται και φέτος στο νησί μας σε διάφορα σχολεία , με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕΚΙ ή και πρωτοβουλία των ίδιων των διδασκόντων) , η ανταπόκριση των μαθητών είναι αμελητέα. Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή τα έχουμε καλομάθει τα παιδάκια μας – και δε βγάζω τον εαυτό μου απέξω.
Ποιος θα πει στην Ελληνίδα μάνα και τον περήφανο πατέρα ότι το παιδάκι του θα μείνει στο σχολείο παραπάνω για μάθημα και θα γυρίσει μετά από εκείνον από τη δουλειά του; Πως θα αργήσει «το παιδί» να φάει για μεσημέρι;
Αλλά και μετά, στο σπίτι. Ποιος πείθει το παιδάκι του να αλλάξει την αναλογία του τέσσερα προς ένα; (τέσσερις ώρες υπολογιστή-
facebook  με μια ώρα για διάβασμα, αυτή είναι η αναλογία).
Ας ηρεμήσουμε και οι μεν και οι δε. Όχι στην απεργία μέσα στις πανελλαδικές, όχι όμως και υπερεργασία σε ανθρώπους που τους έχεις μισθολογικά καταδικασμένους. Η ιστορία περί κάλυψης των κενών σε διάφορα μαθήματα από συναδέλφους που υπηρετούν χωρίς να καλύπτουν το νέο αυξημένο ωράριο, θα οδηγήσει την εκπαίδευση πολλά-πολλά  χρόνια πίσω.

Ας ξεκινήσει η πολιτεία αδειάζοντας τα γραφεία άσχετων οργανισμών και βουλευτών από τα δικά τους παιδιά, ας κόψει τις αναίτιες αποσπάσεις των δικών τους παιδιών, ας επιστρέψει στα σχολεία όλους τους αναιτίως περιφερόμενους δικούς της συνδικαλιστές και τότε να τα ξαναδούμε όλα. Η πολιτεία ας κάνει πρώτη το χρέος της, αντί να επιβαρύνει αυτούς που πραγματικά εργάζονται , αφήνοντας τους κηφήνες της εκπαίδευσης να συνεχίζουν την- με κρατική επίσημη κάλυψη- λούφα τους. Θέλω να ελπίζω ότι οι κατά τόπους ΕΛΜΕ οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της επικύρωσης της απόφασης για απεργία, θα απορρίψουν την εισήγηση της ΟΛΜΕ. Όλη η φασαρία με τον τρόπο που γίνεται, έχει ήδη κάνει ζημιά αφού μας έχει φέρει απολογούμενους ενώ είμαστε οι θιγόμενοι.
Η λύση υπάρχει και θα την ξαναπώ: Να διεξαχθούν κανονικά οι Πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις και η απεργία να ξεκινήσει αμέσως μετά ή και τον Σεπτέμβρη.
Οι αρχισυνδικαλιστές-καπετάνιοι της «επανάστασης» , με αυτή τους την απόφαση το μόνο που  καταφέρνουν είναι να διχάσουν τον κλάδο, εξυπηρετώντας την απαράδεκτη και ύπουλη επίθεση της κυβέρνησης στο παρά πέντε των εξετάσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε (με κάποιες μικροπαραλλαγές εκ μέρους μου) στο Kefaloniapress.gr και στο protagon.gr, στη στήλη αναγνώστες στις 11/5/2013. Στο protagon.gr όλα όσα έχω δημοσιεύσει έχουν την υπογραφή Β.Β εκτός από ένα που υπέγραφα κανονικά.