Σαράντα εκατομμύρια ευρώ λείπανε από το σύστημα υγείας. Επιβαρύνουν λοιπόν με 5 λεπτά κάθε πακέτο, άρα πρέπει να πουληθούν 800.000.000 πακέτα τσιγάρα μέσα στη χρονιά, που σημαίνει ότι η χώρα διαθέτει περίπου 2.200.000 καπνιστές που μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα ή καπνό. Αυτά τα 800.000.000 πακέτα, αποφέρουν περισσότερα από 2.000.000.000 (2 δις, για όσους μπερδεύονται) σε έμμεσους φόρους, περίπου 1000€ το χρόνο από κάθε καπνιστή δηλαδή. Αν λογαριάσουμε και τους άμεσους φόρους, δηλαδή όσους εισπράττει η κυβέρνηση από τη φορολόγηση όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας καπνικών προϊόντων, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2,3 δις. Το κράτος ποντάρει λοιπόν σε αυτούς που είναι εξαρτημένοι και οι οποίοι πληρώνουν με την υγεία τους και τα ευρώ τους την εξάρτηση αυτή.
Ας πάμε λοιπόν σε δύο άλλες κατηγορίες προϊόντων, εξίσου βλαβερών για την υγεία, τα οποία δεν επιβαρύνονται ανάλογα.
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά για παράδειγμα, είναι ιατρικά επιβεβαιωμένο ότι συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία και την ανάπτυξη μη κληρονομικού διαβήτη. Παρά ταύτα , κανείς δε σκέφτηκε να επιβαρύνει με 5 λεπτά κάθε κουτάκι ή με 10 λεπτά κάθε λίτρο τέτοιου είδους αναψυκτικού.
Τα αλκοολούχα ποτά επίσης, ειδικά τα έχοντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζιν , ρούμι) βλάπτουν σοβαρότατα την υγεία, προκαλούν διαπιστωμένα τροχαία ατυχήματα και επιπλέον είναι εξολοκλήρου εισαγόμενα. Θα μπορούσε το κράτος να επιβαρύνει με 1 ευρώ κάθε τέτοιο μπουκάλι που πωλείται: τα έσοδα θα ξεπερνούσαν τα 40.000.000 ευρώ που έλειπαν στον φωνακλά βιβλιοπώλη.
Επειδή όμως καθώς γράφω, οι ιδέες με κατακλύζουν, θα πρότεινα στο κράτος να νομιμοποιήσει την πρέζα σε όλες τις μορφές της και να αναλάβει εκείνο την πώληση και διανομή της. Έτσι, θα είχαμε εξασφαλίσει πολύ περισσότερα έσοδα από εκείνα που προσδοκά με τα ημίμετρα. Αν μάλιστα έβαζε και φόρο πολυτελείας στην κοκαΐνη, θα είχαμε και κοινωνική δικαιοσύνη καθότι την ουσία αυτή δεν έχει χρήματα να την αγοράζει και ο κάθε κακομοίρης μισθωτός.
Αφού το κράτος αποφάσισε να εξισωθεί με ντίλερ που ποντάρει στην εξάρτηση, ας το κάνει λοιπόν σωστά και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Α! Μην ξεχάσω! Ας καταργήσει και το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους: Υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν σωστά  τα ισοδύναμα μέτρα και τότε…