Αυτή η εικόνα ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης ανάθεσης του συστήματος προσαρμοσμένης οπτικής GeMS με τον Gemini South AO Imager (GSAOI) την νύχτα της 28ης Δεκεμβρίου 2012, και αποκαλύπτει εκπληκτικές λεπτομέρειες στις παρυφές του Νεφελώματος του Ωρίωνα (Πηγή: Gemini Observatory/AURA)

Αυτή η εικόνα ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης ανάθεσης του συστήματος προσαρμοσμένης οπτικής GeMS με τον Gemini South AO Imager (GSAOI) την νύχτα της 28ης Δεκεμβρίου 2012. Αποκαλύπτει εκπληκτικές λεπτομέρειες στις παρυφές του Νεφελώματος του Ωρίωνα (Πηγή: Gemini Observatory/AURA)

Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει ένα κομμάτι του Νεφελώματος του Ωρίωνα. Η εκπληκτική φωτογραφία έρχεται από το νέο σύστημα προσαρμοσμένης οπτικής (Adaptive Optics – AO) του παρατηρητηρίου Gemini Observatory, που ονομάζεται GeMS. Δείχνει μάζεις αερίου να εκτοξεύονται από βαθιά μέσα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, στις οποίες έδωσαν το παρατσούκλι “Σφαίρες του Ωρίωνα”.

“Ο συνδυασμός ενός αστερισμού πέντε αστέρων καθοδηγουμένων από λέιζερ με πολλαπλά παραμορφώσιμα κάτοπτρα μας επιτρέπει να επεκτείνουμε σημαντικά ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό με τη χρήση προσαρμοσμένης οπτικής στην αστρονομία”, αναφέρει ο Benoit Neichel, που είναι ο επιβλέπων του τωρινού προγράμματος προσαρμοσμένης οπτικής για το Gemini. “Για τέσσερα χρόνια η ομάδα μας είχε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος, και το να δούμε αυτή την υπέροχη εικόνα, που απλά υπαινίσσεται τις επιστημονικές του δυνατότητες, έκανες τις νύχτες μας στο βουνό (ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά) τον καλύτερο εορτασμό!!”

Η ομάδα πήρε την φωτογραφία στις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Πριν περίπου 5 χρόνια, είχαν πάρει μια φωτογραφία των “Σφαιρών του Ωρίωνα” χρησιμοποιώντας μια προηγούμενη έκδοση προσαρμοσμένης οπτικής που λεγόταν Altair. Ο Chad Trujillo, που ήταν και επιστημονικός συνεργάτης στο Altair, τονίζει ότι με μία λήψη το GeMS καλύπτει αρκετά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από ότι το Altair και με καλύτερη ποιότητα εικόνας.

“Η ομοιομορφία και η απόδοση σε όλο το εύρος της εικόνας είναι εκπληκτική! Σε αυτή την νέα εικόνα, τα pixels είναι 2.5 φορες πιο λεπτά και 16 φορές περισσότερα”, ανέφερε. “Τόσο η ποιότητα διόρθωσης όσο και το οπτικό πεδίο είναι σημαντικά καλύτερα από την προηγούμενη γενιά AO συστημάτων”.

Λεπτομερείς όψεις της περιοχής των "Σφαιρών του Ωρίωνα". Σε κάθε ζευγάρι εικόνων αριστερά είναι η εικόνα από το Altair το 2007 και δεξιά η νέα εικόνα από το GeMS το 2012 (Πηγή: Gemini Obseratory/AURA)

Λεπτομερείς όψεις της περιοχής των “Σφαιρών του Ωρίωνα”. Σε κάθε ζευγάρι εικόνων αριστερά είναι η εικόνα από το Altair το 2007 και δεξιά η νέα εικόνα από το GeMS το 2012 (Πηγή: Gemini Obseratory/AURA)

Πηγή
UniverseToday (Nancy Atkinson)

Παραπομπές
Gemini Obervatory (Μετάβαση)