Τα στατιστικά των Πανελλαδικών εξετάσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα 4 μέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, ήρθαν να επιβεβαιώσουν (σε ότι αφορά τα μαθηματικά) τις εκτιμήσεις της ΕΜΕ και – επιτρέψτε μου – και τις δικές μου. Για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης , το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν από 15-20 είναι 15,07% , έναντι 21,7% της περσινής χρονιάς- όπου οι επιδόσεις είχαν κριθεί σχετικά χαμηλές. Τα ποσοστά για το 10-15 είναι 28,67% για φέτος, έναντι 31,54% για την περσινή χρονιά. Δηλαδή μια μείωση της τάξης του 18% των μαθητών που βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση με αντίστοιχη μείωση κατά 30,5% των μαθητών που πήγαν στο >15. Είναι προφανές πως αυτό οφείλεται στην αστοχία των θεμάτων που εξέτασαν σε πολύ μικρότερο τμήμα της ύλης τους υποψήφιους.
Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές ήταν χειρότερα προετοιμασμένοι;;; προφανώς όχι. Βλέπετε, αν η ύλη είχε επίσημα περιοριστεί σε όσα (τα ίδια!!!) εξετάστηκαν οι μαθητές πέρσι και φέτος, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η απουσία θεμάτων με χρήση θεωρημάτων της Ανάλυσης και αντιπαραγώγισης σε συνδυασμό με την «υπερφόρτωση» σε δύσκολες πράξεις, έστειλε άδικα πολλά παιδιά στον κουβά με τους πολλούς. Οι βαθμοί λοιπόν, δείχνουν μια στρέβλωση της πραγματικής κατάστασης.
Ο μέσος βαθμός πρόσβασης για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης που είχαν επιλέξει τα μαθηματικά , έπεσε από τα 12298 στα 12038 μόρια, δηλαδή κατά 260 μόρια μεσοσταθμικά. Αυτό θα αποτυπωθεί σε κάποιο βαθμό και στα τελικά, όπου οι κορυφαίες σχολές αναμένω να κινηθούν σε 200 περίπου μόρια προς τα κάτω.
Για τους υποψήφιους που είχαν επιλέξει τη βιολογία (Ιατρικές, σχολές Υγείας), ο μέσος βαθμός πρόσβασης έπεσε κατά 280 μόρια (από 13476 σε 13193 μεσοσταθμικά). Αυτό όμως δεν θα συνδυαστεί με ανάλογη πτώση στις κορυφαίες σχολές (ιατρικές), αφού οι θέσεις μειώθηκαν σημαντικά: Μια πτώση της τάξης των 100 -130 μορίων είναι αναμενόμενη. Στις μεσαίες σχολές όμως του αντίστοιχου πεδίου η πτώση μπορεί και να ξεπεράσει τα 250 μόρια.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους υποψήφιους των οικονομικών σχολών , για τα Μαθηματικά είναι συντριπτικά. Το ποσοστό των γραπτών από 15-20, είναι μόλις 2,52% (!!!) για τη φετινή χρονιά , έναντι 4,81% πέρυσι (πτώση δηλαδή των καλών γραπτών κατά 49,7%). Το ποσοστά για το εύρος 10-15 είναι 14,02% για φέτος, έναντι 17,32% πέρυσι (αντίστοιχη μείωση κατά 19%).
Ο μέσος βαθμός πρόσβασης για τους μαθητές, για πρώτη φορά στα χρονικά, έπεσε κάτω από το όριο των 10000 και βρέθηκε στα 9778 μόρια , έναντι 10552 μορίων πέρυσι. Δηλαδή ο μέσος βαθμός πρόσβασης έπεσε κατά 776 μόρια! Το αποτέλεσμα θα είναι να «γκρεμιστούν» οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές κατά 400 περίπου μόρια, ενώ στις μικρομεσαίες επιλογές εκτιμώ πως θα δούμε ακόμα και 900 μόρια προς τα κάτω.
Δεν ασχολήθηκα με τις λεγόμενες «Ανθρωπιστικές σπουδές», δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο και γενικώς θεωρώ πως τα παιδιά που κατευθύνονται στις αντίστοιχες σχολές , στην πλειοψηφία τους, θα σπουδάσουν από χόμπι και όχι γιατί αυτό που θα ξέρουν θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει την οποιαδήποτε επαγγελματική αποκατάσταση.
Καλά αποτελέσματα σε όλους!!
No comments