Στη μικρή κοινωνία που ζούμε , κάθε φορά στις εθνικές επετείους , ένας εκπαιδευτικός εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας. Εμένα, αν με άφηναν, αυτά θα έλεγα από το μπαλκόνι.

Προτιμώ να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας κι όχι να βγάλω άλλον ένα προκατασκευασμένο και χιλιοειπωμένο λόγο. Όχι , δεν τον βρήκα στο Internet και δεν θα σας δείξω βίντεο από το youtube που να δείχνει το πώς πολέμησαν οι Έλληνες και γιατί εξεγέρθηκαν. Ξεκινώ όμως από κάποιες αλήθειες:
Οι Έλληνες πράγματι εξεγέρθηκαν και πολέμησαν γενναία για να φτιάξουν πατρίδα. Τα κίνητρα δεν ήταν για όλους ίδια , τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας ήταν όμως εκείνα που εμψύχωναν τους πολλούς που πολέμησαν. Η αποτίναξη του ξένου ζυγού με όλα τα δεινά που εκείνος σώρευε ήταν ο στόχος που είχαν οι απλοί αγωνιστές. Στον αγώνα αυτόν, άλλοι θυσίασαν το βόλεμα της ήσυχης και επικερδούς υποταγής, κάποιοι – πολύ λίγοι είναι η αλήθεια – τις περιουσίες που κατείχαν αλλά όλοι μαζί έθεσαν σε κίνδυνο και το πολυτιμότερο που έχει ένας άνθρωπος : Τη ζωή εκείνων που αγαπά και τη δική του. Αυτό από μόνο του αρκεί για να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε. Εξεγέρθηκαν λίγοι απέναντι σε πολλούς για να δημιουργήσουν μια λεύτερη Πατρίδα για όλους, ακόμα και κείνους που θησαύρισαν σε βάρος τους, ακόμα και για κείνους που κατέλαβαν αξιώματα που δεν τους άξιζαν.
Η πικρία που πολλοί από εμάς νιώθουμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο λαός και η χώρα μας, δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να τιμούμε με την παρουσία μας και τη συνειδητή συμμετοχή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις, τη θυσία όσων Ελλήνων αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της Πατρίδας μας. Αντίθετα, οι εκδηλώσεις αυτές σφυρηλατούν τους κοινούς δεσμούς που έχουμε σαν πολίτες αυτής της χώρας και μας υπενθυμίζουν κάτι που πολλοί φαίνεται να ξεχνούν: Η διχόνοια πάντοτε μόνο δεινά συσσώρευε στον τόπο και οι εχθροί μας όπως δείχνει η Ιστορία έβρισκαν ευκαιρίες να την ενσπείρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1821, το 1940 αλλά σε κάποιο βαθμό και το 1973 με το Πολυτεχνείο, Έλληνες σήκωσαν όπλα εναντίον Ελλήνων.
Όσον αφορά τα «επεισόδια» που συνέβησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την προηγούμενη επέτειο, οι κάθε είδους «επίσημοι» που παρίστανται , ας μην ξεχνούν ότι οι νέοι δεν παρελαύνουν γα να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς , αλλά σε όσους πολέμησαν. Αν τους ξενίζει το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν έστριψαν το κεφάλι σε χαιρετισμό τους, ας θυμηθούν ότι ο σεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται! Αν τους ενοχλεί το γεγονός ότι γιουχαϊστηκαν από τον απλό κόσμο, ας μπουν στον κόπο να σκεφτούν τι έχουν κάνει για να αξίζουν το χειροκρότημα ή έστω την ανοχή του. Σε μια δημοκρατία, το χρέος τους μπροστά στην εναντίον τους κοινωνική κατακραυγή θα ήταν να παραιτηθούν των αξιωμάτων τους. Αντί αυτού, μας επιβάλλουν την παρουσία τους συνεπικουρούμενοι από τους γνωστούς φελλούς-κομματόσκυλα που τριγυρίζουν τον εσμό των άχρηστων , αλλά δεν γίνεται να μας επιβάλλουν τον σεβασμό , ούτε πια κι αν στηριχθούν στο φόβο που εμπνέει η εξουσία. Οι «επίσημοι» μας, κανένα λόγο δεν έχουν να ταυτίζουν τον εαυτό τους με την Πατρίδα και να μιλούν για προσβολή της Πατρίδας και των θεσμών εννοώντας τους εαυτούς τους. Αυτοί, που άβουλοι ή με τεράστια προσωπικά οφέλη , έσυραν τη χώρα μας στην κατοχή αυτών που πολεμήσαμε και διώξαμε με το αίμα μας.
Τιμή λοιπόν σε όσους πολέμησαν για την λευτεριά μας, δόξα αθάνατη στους ηρωϊκούς αγωνιστές του 21, κατακραυγή και έμπρακτη αποδοκιμασία σε όσους «μεγαλόσχημους» πολιτικούς παραμένουν στρογγυλοκαθισμένοι στις καλοπληρωμένες θεσούλες τους, αγνοώντας και τους λόγους για τους οποίους εκλέχτηκαν αλλά και αυτούς που τους εξέλεξαν. Αποδοκιμάστε και τα τοπικά τους άβουλα φερέφωνα που παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν , εσείς γνωρίζετε καλύτερα ποιοι είναι. Εμείς, η γενιά μας δηλαδή και η αμέσως προηγούμενη γενιά από μας, προφανώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτούς που την κοροϊδεύουν από εκείνους που πραγματικά υπηρετούν το δημόσιο καλό . Όμως, αν κάτι έχω μάθει στην εκπαίδευση, είναι ότι δεν μπορείς να ξεγελάσεις τα παιδιά σε σχέση με τις προθέσεις σου .
Κρατήστε λοιπόν από την Ελληνική Επανάσταση στην ψυχή σας όλα όσα αξίζουν:
Την άδολη αγάπη για την Πατρίδα και την ανεξαρτησία, την αυταπάρνηση στην υπεράσπιση των ιδανικών της φυλής μας, το πώς εμείς οι Έλληνες μπορούμε να υψωθούμε πάνω από εμπόδια που φαντάζουν ανυπέρβλητα όταν είμαστε ενωμένοι !
Κρατήστε στο μυαλό σας την υστερόβουλη στάση των περισσότερων πολιτικών της Επανάστασης, το πόσο η εξουσία διαφθείρει όσους την κατακτούν, τα ανταλλάγματα που πήραν οι ξένες κυβερνήσεις για την – όποια – βοήθεια πρόσφεραν στην Επανάσταση και αντλείστε διδάγματα για το σήμερα, εσείς που ελπίζουμε να πετύχετε περισσότερα πράγματα στη ζωή σας από τα λίγα και καταχρεωμένα που φαίνεται πως εμείς σας κληροδοτούμε.
Να είστε καλά και να αγωνίζεστε για αυτά που έχουν αξία, ανυποχώρητα, αταλάντευτα κρατώντας τα ιδανικά σας αδιαπραγμάτευτα !