Μερικές σκέψεις και διαπιστώσεις σχετικά με τους σεισμούς:
1. Ο σεισμός κατάστρεψε Ληξούρι, Λιβάδι, Άγιο Δημήτριο, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα χωριά και κατέστρεψε τις υποδομές της Παλικής. Στο Αργοστόλι είχαν μικροζημιές και έξω από το Αργοστόλι απορία: γιατί κάνουν έτσι οι Ληξουριώτες για ένα σεισμό; Μετά είδαν φωτογραφίες και η απορία τους απαντήθηκε. Ο Δήμαρχος έπρεπε από την αρχή να είχε ξεκαθαρίσει το πράγμα, για να μην «διασύρει» τουριστικά όλο το νησί, αλλά είχε και κουτοπόνηρες σκέψεις ο αφελής: Αν η κυβέρνηση έβγαζε τίποτα χοντρά λεφτά για τους σεισμόπληκτους, να χάσουν την ευκαιρία οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του;
2. Η παρέλαση πολιτικών που προεδρεύουν σε συσκέψεις όπου ενημερώνονται για τα προβλήματα, χωρίς φυσικά να δίνουν λύσεις , συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ από κοντά είναι και οι δεήσεις σε διάφορες μητροπόλεις σε όλη τη χώρα για την παύση των σεισμών και την παρηγορία των σεισμοπλήκτων. Πιστεύω περισσότερο χρήσιμες ήταν οι δεήσεις: Δεν ζητούσαν τίποτα χειροπιαστό και μπορείς πάντα να ισχυρίζεσαι ότι αν δεν είχαν γίνει, ο δεύτερος σεισμός θα είχε κρατήσει πέντε λεπτά αντί για μερικά δευτερόλεπτα. Τα χρήματα που κόστισαν στους φορολογούμενους τα πήγαινε-έλα των πρωτοκλασάτων της κυβέρνησης με στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100.000 € (στο λαιμό μου έχουν κάτσει αυτά) που ζήτησε ο ατυχής και έμπειρος –πλέον- Δήμαρχος για την αντιμετώπιση των αναγκών. Σημειώστε παρακαλώ ότι ο Κινέζος πρεσβευτής ήρθε στο νησί με το πλοίο της γραμμής. Όλοι λοιπόν οι πολιτικοί που πέρασαν (οι «επί τόπου» που έλεγε και ο Χάρυ Κλυν παλιά) γνωμάτευαν ως γιατροί τις «ασθένειες» που είχαν προκαλέσει οι σεισμοί και προχωρούσαν στην «συνταγογράφηση»: Να φτιαχτούν οι δρόμοι, να έρθει το νερό, να στήσουμε σκηνές και κοντέινερ. Ο φαρμακοποιός που θα εκτελέσει τη συνταγή όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα. Ίσως γιατί ξέρει ότι ο πελάτης δεν έχει να πληρώσει;
3. Το πρόβλημα οργάνωσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη διαχείριση της βοήθειας είναι περισσότερο από προφανές. Οι αρμόδιοι όπου πάνε, πάνε όλοι μαζί σε στυλ περιοδεύοντος θιάσου. Ο ατυχής (η ευγένειά συγκαταλέγεται στα βασικά μου προσόντα) Δήμαρχος , δεν έχει καταλάβει ότι έπρεπε σε κάθε τομέα να έχει οριστεί ένας συγκεκριμένος υπεύθυνος σχετικός με τον τομέα, να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι «πόροι» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε τομέας, ενώ έπρεπε ακόμα να έχει οριστεί ένας βασικός συντονιστής των επιμέρους υπευθύνων ενώ εκείνος θα ήταν για τα δύσκολα και την εποπτεία. Στον επόμενο μεγάλο σεισμό πάλι, ο τωρινός Δήμαρχος που θα έχει μάθει τι πρέπει να κάνει, δεν θα είναι πια Δήμαρχος. Έτσι είχε πάθει στο κοντινό παρελθόν και ο Δήμαρχος Ληξουρίου όταν είχε μείνει το Ληξούρι χωρίς ρεύμα και νερό για μια εβδομάδα – όταν κατάλαβε ήταν πια αργά.
4. Η καμερολατρεία , αποδείχθηκε ασθένεια που προσέβαλλε πολύ κόσμο. Ο Βικέντιος (επιστάτης του κλειστού) πρωταγωνίστησε σε φωτογραφικά ενσταντανέ διαφόρων sitesκαθώς και σε πάρα πολλές «ζωντανές» ενημερώσεις από το Ληξούρι. Επειδή η ασθένεια είναι κολλητική, κάθε που έσκαγε μύτη ένας επώνυμος, συνωστίζονταν γύρω του για να δουν τον εαυτό τους στο γυαλί, ακόμα και άνθρωποι που θεωρούνται ισορροπημένοι. Ευτυχώς εγώ δεν ήμουν συνεχώς στο νησί και δεν την κόλλησα, αλλά την έχω περάσει μικρός και ξέρω… .
5. Οι σεισμοί στο Ληξούρι άλλαξαν για πάντα την έννοια του προσεισμού, του σεισμού και του μετασεισμού: Μία ισχυρή δόνηση ήταν κάθε φορά ένας σεισμός, που ταυτόχρονα ήταν μετασεισμός για κάποια ισχυρότερη προηγούμενη και προσεισμός για κάποια ισχυρότερη επόμενη. Αυτός ο τριπλός ρόλος μπορεί να αποδοθεί σε δεκάδες σεισμών όλες αυτές τις ημέρες.
6. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός, έγινε αιτία να σπάσει ο σύνδεσμος που έφερνε το πετρέλαιο από τη δεξαμενή μας στον καυστήρα, με αποτέλεσμα όλο το πετρέλαιο που είχε μέσα (περίπου 300lt) να βρεθεί μέσα στον κήπο . Αυτό πάλι μπορεί να ήταν και θεία Δίκη: Είναι ύβρις στη σημερινή εποχή να έχεις αποθηκευμένο τόσο πετρέλαιο για το καλοριφέρ, οπότε καλά που πάθαμε!
7. Κάθε μεγάλο κακό, φέρνει πάντα και κάτι καλό μαζί του. Δυσκολεύομαι να το διακρίνω στην περίπτωσή μας, πιθανολογώ όμως ότι είναι το παρακάτω:
Οι μεγάλοι σεισμοί έγιναν σε ώρες που δεν δούλευε κανένας και τα παιδιά δεν ήταν στα σχολεία, αυτό βοήθησε να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Ήταν μια ακόμη προειδοποίηση στην ανθρώπινη αλαζονεία που θέλει να υποτιμά τη δύναμη μιας φυσικής καταστροφής. Οι κλασικές κατασκευές δεν έχουν ελπίδα στο νησί. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Παλική, πρέπει να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα που την κάνει μοναδική: Οι σεισμοί που διαμόρφωσαν την πανέμορφη φύση που απολαμβάνουμε όσοι κατοικούμε εκεί, θα ανεχθούν μόνο όσους μάθουν να ζουν με αυτούς και να προφυλάσσονται με ασφαλέστερες κατασκευές.
No comments