Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν ότι πρέπει να «τιμωρήσουν» τον Πούτιν και το καθεστώς του, παίρνοντας μέτρα ενάντια στην Ρωσική κυβέρνηση. Μέχρι εδώ όλα φαίνονται λογικά: Να πιεστεί η Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο έστω και με κάποιες θυσίες από μέρους των Ευρωπαίων.

Μερικούς μήνες μετά, οι Ευρωπαίοι – μαζί και εμείς – συνειδητοποιούμε ότι οι συνέπειες σε βάρος μας είναι , αναλογικά , πολύ βαρύτερες από αυτές που προκαλέσαμε στον «εχθρό». Πλέον, το χειμώνα που έρχεται, θα βιώσουμε μεγάλη προς το χειρότερο αλλαγή του τρόπου ζωής μας και είναι σίγουρο πως αρκετοί άνθρωποι θα χάσουν την ίδια τους τη ζωή από το κρύο που δεν θα έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν.

Αναρωτιέμαι πόσο ΑΝΙΚΑΝΟΙ πρέπει να είναι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συντάχθηκαν με την απόφαση – προτροπή των Αμερικανών για κυρώσεις, χωρίς να υπολογίσουν την ρωσική αντίδραση που θα βυθίσει την Ευρώπη στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί θα μας μοσχοπουλάνε το δικό τους πανάκριβο LNG , οι Ασιάτες είναι εκτός κρίσης, οι Ρώσοι θα επιζήσουν έστω και ευρισκόμενοι σε πόλεμο ενώ εμείς θα αποχαιρετίσουμε την εποχή της αφθονίας (όπως είπε και ο Μακρόν) και – κάποιοι – θα αποχαιρετίσουν και το μάταιο τούτο κόσμο.
Σήμερα άκουγα ότι οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν ώστε να ρυθμιστεί η τιμή για την ενέργεια κεντρικά. Ίσως είναι αργά. Η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση που έρχεται, μπορεί να διαλύσει οικονομίες και κράτη πολύ ισχυρότερα από εμάς. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω να επανεμφανιστεί σε ευρωπαϊκή version το κίνημα «Δεν πληρώνω» που θα αφορά την ενέργεια και δεν θα είναι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν!

Στην Ελλάδα, οι τιμές ενέργειας έχουν κρατηθεί σε λογικά επίπεδα αυξήσεων, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ότι χρήματα μπορεί να βρει για επιδοτήσεις, δίνοντας μας χρήματα που έχει πάρει από την άλλη τσέπη μας. Το ίδιο περίπου που έχουν κάνει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , αλλά τα χρήματα τελειώνουν… Οι τιμές των αγαθών έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ο χειμώνας που έρχεται μοιάζει με εφιάλτη , λύσεις δεν φαίνονται αλλά – ευτυχώς για την κυβέρνηση – οι δημοσιογράφοι και η αντιπολίτευση ασχολείται με τις παρακολουθήσεις. Με τις παρακολουθήσεις και τις επισυνδέσεις. Το ξαναγράφω για να το πιστέψω.

Η κατάσταση πλέον μοιάζει αδιέξοδη για την Ευρώπη , αφού ακόμα και το πληθωριστικό χρήμα που τυπώνει (κατά τα αμερικάνικα πρότυπα) έχει όριο, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού που είναι ήδη πολύ μεγάλη.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπαίνουμε σε πόλεμο αν αμφισβητηθεί η εδαφική κυριαρχία μας, οι Ευρωπαίοι μπαίνουν σε πόλεμο για να διασφαλίσουν την ευημερία τους και οι Γερμανοί ξεκινούν πόλεμο κάθε φορά που αισθάνονται ότι μπορούν να τον κερδίσουν. Οι Τούρκοι μπαίνουν πάντα τελευταίοι σε μεγάλα πολεμικά γεγονότα και βγαίνουν πρώτοι. Το διακύβευμα δεν είναι απλώς η ενέργεια, είναι όλος ο τρόπος ζωής μας.
Δυστυχώς , η λέξη «πόλεμος»  έρχεται από μόνη της στο προσκήνιο – ας ευχηθούμε να μην γίνει πράξη!

Άσχετο: Τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς μάσκες μετά από δύο χρόνια και αυτό είναι το μόνο ευχάριστο που έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες!