Το Φλεβάρη του 2017, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τους σεισμούς, το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών μαζεύτηκαν μπροστά από το «Δημαρχείο» του Ληξουρίου, όπου για μια ακόμα φορά ο αντιδήμαρχος και ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Κεφαλονιάς μας εξήγησαν ότι έχουν κάνει και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την αποκατάσταση των υποδομών. Είπαν βέβαια, ότι εκείνοι έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, αφού η περιφέρεια και το Υπουργείο κωλυσιεργούν με γραφειοκρατικά προσκόμματα για να τρενάρουν την ανάγκη χρηματοδότησης.
Εκείνες τις ημέρες, ο αντιπεριφερειάρχης είχε ανακοινώσει πως θα μπορούσε να βρει χρήματα μέσω ΕΣΠΑ για την ανέγερση νέου σχολείου και καλούσε το Δήμο να βρει οικόπεδο και να προχωρήσει στη χωροθέτηση , προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και να γίνει η ένταξη του έργου. Ο Δήμος Κεφαλονιάς καθώς και ο πρώην δήμος Ληξουρίου , επί 8 χρόνια διατείνονταν ότι υπήρχε οικόπεδο εντός Ληξουρίου (κληρονομιά του συχωρεμένου Τυπάλδου) στο οποίο θα μπορούσε να ανεγερθεί το νέο Λύκειο: Πολύ αργά «ανακάλυψαν» πως αυτό ήταν – με βάση το κληροδότημα – αδύνατον!!
Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου, στη συγκέντρωση μας είχε πει πως ελέγχει το χώρο όπου βρίσκονται τα προκάτ που στεγάζουν το 2ο Δημοτικό , όπου  ούτε αυτός ήταν φυσικά πρόσφορος, αφού όλοι γνώριζαν πως μέρος του οικοπέδου είναι διεκδικούμενο. Τελικά, προτάθηκε από το Δήμο το γνωστό οικόπεδο δίπλα από το γήπεδο του Αγίου Αντωνίου. Βέβαια, οι μέρες περνούσαν , η χωροθέτηση χρονοτριβούσε, το Υπουργείο ζητούσε και ρυμοτόμηση, η περιφέρεια δεν μπορούσε να βρει σχέδια, το Υπουργείο τελικά είπε το προφανές: Γιατί δεν επισκευάζετε με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, το ήδη υπάρχον συγκρότημα κτιρίων; Ναι, αλλά ο αντιπεριφερειάρχης είχε πει πως δεν μπορεί να ενταχθεί επισκευαστικό έργο στο ΕΣΠΑ…

Τελικά: Μαθαίνουμε από συνδικαλιστές μας πως η περιφέρεια θα κάνει προσπάθεια να εντάξει το έργο, αλλά εμείς θέλουμε νέο σχολείο και όχι ανακατασκευασμένο το παλιό, ο Δήμος μέσω διαρροών λέει πως θα μπορέσουμε να προλάβουμε προθεσμίες και να πάμε για νέο Λύκειο, μαθητές και καθηγητές του Λυκείου στην πλειοψηφία τους έχουν την απαίτηση να φτιαχτεί νέο Λύκειο (για το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ δεν κάνει λόγο κανένας…).

Πραγματικά, δεν πιστεύω πως είναι η στιγμή για να επιμερίσουμε ευθύνες, άλλωστε όλοι έχουμε, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Είναι όμως ανάγκη να προχωρήσει η πολιτεία στην αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών στα σχολεία. Αν αυτό συμβεί με την σωστή επισκευή του υπάρχοντος συγκροτήματος καθώς και του κτιρίου του 2ου Δημοτικού σχολείου, ας είναι!  Η επιμονή να χτιστεί νέο συγκρότημα εκτός πόλης σε μια περιοχή που ο πληθυσμός φθίνει και να μετατραπεί το λαβωμένο συγκρότημα σε κτίριο – φάντασμα είναι , αν όχι ανόητη, εκ του πονηρού. Να σκεφτούν όσοι επιμένουν σε αυτό, ότι αν ανεγερθεί νέο συγκρότημα μόνο για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ θα μείνουν όπου είναι για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα.
Σε όλη την Ευρώπη, τα ιστορικά εκπαιδευτήρια επισκευάζονται, εκσυγχρονίζονται, επεκτείνονται και μετατρέπονται σε κόσμημα για την πόλη τους. Εμείς θα τα αφήσουμε να ρημάξουν, για να βάλουμε τα παιδιά του Λυκείου να μεταφέρονται όλα με αυτοκίνητο για να πάνε στο σχολείο τους;;; Την τεράστια γκάφα που έκαναν στο Αργοστόλι με το περίφημο συγκρότημα που έκτισαν εκτός πόλης για να ανακαλύψουν καθυστερημένα πόσα νέα προβλήματα πρόσθεσε αντί απλώς να λύσει τα όσα υπήρχαν, το ζηλέψαμε εμείς;

Περιφέρεια και Δήμος πρέπει να αντιληφθούν πως το θέμα έχει τραβήξει τόσο πολύ, που δεν πάει άλλο!  Είναι ανάγκη να συνεργαστούν για να δώσουν λύση στο θέμα και όχι για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον και όλοι μαζί στο Υπουργείο. Επίσης, είναι νομίζω καιρός η βουλευτής να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα και – αν βρει χρόνο βεβαίως – να περάσει και από τα σχολεία για να ακούσει και τους εκπαιδευτικούς με τα αυτιά της και όχι μέσα από τις ντουντούκες των συνδικαλιστών!