Όλα τα παρακάτω έχουν γραφτεί σαν γράμμα σε συναδέλφους της Κεφαλονιάς με αφορμή τις απεργίες, οπότε αν δεν είστε “σχετικός” με το θέμα, μην κάνετε τον κόπο να διαβάσετε: Θα κοιμηθείτε από τη βαρεμάρα!

Τι θείο δώρο για την κυβέρνηση ήταν η δολοφονία του Φύσσα ! Από την ώρα που έγινε, κανένας δεν ασχολείται με τίποτα άλλο. Όλα τα ΜΜΕ ξαφνικά ξύπνησαν καταγγέλλοντας τη Χ.Α για όλα όσα έχει διαπράξει από τότε που απόκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ όλα τα σωματεία έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης. Κάτι σαν και τα κόμματα με την τρομοκρατία και το περίφημο «καταδικάζουμε τις πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται». Όλοι δε, θεωρούν αυτονόητη τη διοργάνωση πορείας ενάντια στο φασισμό. Εντάξει παιδιά, το καταλάβαμε. Είμαστε όλοι δημοκράτες. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι το μόνο σοβαρό θέμα που υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Να αρχίσουμε να διαγωνιζόμαστε για το ποιος θα κάνει την πολυπληθέστερη/αγωνιστικότερη/αντιπροσωπευτικότερη πορεία διαμαρτυρίας;

Στα δικά μας, τώρα. Έχουμε (;) την ευκαιρία να τερματίσουμε αξιοπρεπώς τον απεργιακό αγώνα, χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία στον κλάδο. Η επιμονή σε αγώνα που δεν μπορεί να κερδηθεί, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να κοντράρουν για το ποια έχει τη μεγαλύτερη επιρροή, είναι άστοχη – κατά την άποψή μου, βεβαίως. Με τη συμμετοχή στην απεργία να έχει πέσει στο 25% πανελλαδικά, με τη βεβαιότητα των περισσότερων ότι δεν μπορεί να ανατραπεί τίποτα, απλώς θα μετατρέψουμε την ηθική νίκη που σίγουρα έχουμε κερδίσει, σε οδυνηρή ήττα που δε θα επιτρέψει στους καθηγητές να ξανασηκώσουν κεφάλι. Τα όσα ακούσαμε εσχάτως περί απεργιακού ταμείου, έρχονται να καταδείξουν πόσο ανοργάνωτοι είμαστε . Εδώ στην Κεφαλονιά, η απεργία σημειώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά, αυτό όμως αυξάνει την ευθύνη των συνδικαλιστών τοπικά. Πρέπει να σταθμίσετε το πόσο επιζήμια οικονομικά είναι η περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων καθώς και τη ζημιά που θα έχει σε όλους το defactoσβήσιμο της απεργίας. Αν μάλιστα το τέλος της απεργίας, συμπέσει χρονικά με την έναρξη καταλήψεων στα σχολεία, τότε θα έχουμε απολέσει ακόμα και την σταδιακή μεταστροφή υπέρ των αιτημάτων μας της κοινής γνώμης.
Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε αυτό το forum(μπορεί και όλοι) έχει απόψεις διαφορετικές από τις δικές μου, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και αν δε συμφωνείτε με όσα γράφω, θα προβληματιστείτε για το που μας οδηγούν οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις που έρχονται κατευθείαν από τη δεκαετία του 80.

Θέλω λοιπόν να προτείνω:

·         Ξεχάστε τις «λαοσυνάξεις» των 100 ατόμων που περικυκλώνουν τη Νομαρχία , φωνάζοντας όσο οι μαθητές είναι στις καφετέριες.

·         Ξεχάστε «καταλήψεις» γραφείων : Άσκοπη κομματική γυμναστική που απλώς δυσκολεύει για λίγο τη ζωή συναδέλφων μας και μας κάνει να φαινόμαστε γραφικοί.

·         Ο πόλεμος γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Βομβαρδίστε με mailδιαμαρτυρίας όσα δημοσιεύματα μας συκοφαντούν, επικοινωνήστε με όμορφο τρόπο τα αιτήματά μας. Αφήστε την ξύλινη γλώσσα στην άκρη , ξεχάστε για λίγο την κομματική σας ταυτότητα και μιλήστε απλά. Αν οι μισοί από εμάς, για μια ώρα την ημέρα κάναμε συντεταγμένα αυτή τη δουλειά, η εικόνα του τύπου θα ήταν διαφορετική.

·         Να σταματήσουμε να είμαστε κάθετα αρνητικοί σε όλα: Όχι στο νέο Λύκειο, όχι στην αξιολόγηση, όχι στις μη τυπικές μορφές εκπαίδευσης, όχι στο όχι του όχι. Ας διατυπώσουμε τις προτάσεις μας με τρόπο κατανοητό στον μέσο πολίτη: Το νέο Λύκειο θα είναι καλύτερο αν … Η αξιολόγηση μπορεί να λειτουργήσει θετικά αν… Οι επαγγελματικές σχολές πιστεύουμε πως θα ήταν καλύτερο να… .
Η δαιμονοποίηση των κυβερνώντων και η ύπαρξη μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής συνωμοσίας που στοχεύει στην αχρήστευση ειδικά των Ελλήνων μαθητών, είναι καλό σενάριο συζήτησης για τα κρύα βράδια του χειμώνα με καλό κρασί και καλή παρέα δίπλα στο τζάκι.

·         Μην ζητάμε παράλογα πράγματα: Ο αριθμός των μαθητών μέσα στα επόμενα χρόνια θα μειωθεί δραματικά (δείτε τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής). Είναι παράλογο να απαιτούμε περισσότερους διδάσκοντες για πολύ λιγότερα παιδιά. Το ότι θα προσλαμβάνει «εποχικούς» καθηγητές με 400€ για κάποια χρόνια, είναι κακό, αλλά το να τους προσλάβει μόνιμα για να διαπιστώσει δύο χρόνια μετά ότι δεν έχουν αντικείμενο πιστεύω πως είναι χειρότερο.

·         Ας ξεκινήσουμε από αύριο τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλοβοήθειας, δίνοντας (σε τοπικό επίπεδο) 10 ή 20 ευρώ το μήνα όσοι από εμάς μπορούμε. Αν την επόμενη φορά που θα αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με την όποια κυβέρνηση, αυτή θα γνωρίζει πως ένας σεβαστός αριθμός συναδέλφων θα μπορέσει να ακολουθήσει , τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Το Μάρτη θα μπορούμε να κάνουμε απεργία διαρκείας, στηρίζοντας με το 100% των αποδοχών τους, το 16% των απεργών ή με το 50% των αποδοχών το 32% των απεργών για 10 ημέρες τουλάχιστον.

·         Να καταστήσουμε γνωστά στον κόσμο (έντυπα ή ηλεκτρονικά, όχι με τη ντουντούκα) όλα τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας , αναφέροντας συγκεκριμένα πράγματα (π.χ: στο Γυμνάσιο Τιποτάτων δεν υπάρχουν κιμωλίες και χαρτί για φωτοτυπίες)  εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και όχι να κάνουμε γενικές και αόριστες αναφορές.

·         Να απαιτήσουμε να υπάρχει μέριμνα για τη μετακίνηση καθηγητών που διατάσσονται να υπηρετούν σε διάφορα σχολεία για τα οποία υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς τους. Οι μετακινήσεις μόνο όπου υπάρχει δημόσια συγκοινωνία , διαφορετικά με αποζημίωση. Οι Διευθυντές πρέπει να πειστούν να συναινέσουν στο αίτημα όσων συναδέλφων έχουν μετατραπεί σε ταξιτζήδες και δουλεύουν μόνο για τα καύσιμα.   

Πιθανότατα σας έχω κουράσει ή και εκνευρίσει και ζητώ συγνώμη γιαυτό. Στην ερώτηση γιατί δεν έρχεσαι σε μια γενική συνέλευση να τα πεις αυτά, θα απαντήσω ως εξής: Από ότι γνωρίζετε, οι παριστάμενοι σε μια συνέλευση είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κομματικά ενταγμένοι – ταγμένοι και εγκλωβισμένοι στις απόψεις του κόμματός τους. Την τελευταία φορά στο παρελθόν που διατύπωσα μια τρίτη άποψη , έπεσε μια αμήχανη σιωπή, κοίταξαν το ακροατήριο, βεβαιώθηκαν ότι αποτελείται από τους γνωστούς και συνέχισαν τους μεταξύ τους διαξιφισμούς σαν να μην είχε μιλήσει κανένας, και πραγματικά, δεν είχε μιλήσει κανένας: Είμαι αόρατος για τους κομματικούς όσο απευθύνομαι σε αυτούς και κόκκινο πανί αν παρίστανται και ανένταχτοι.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την υπομονή σας!

 Καλό βράδυ σε όλους!