Ας ξεκινήσουμε με τα σλόγκαν:

Συριζαίοι: «Μήνυμα από το 112: Εκκενώστε τη χώρα, μέχρι να φύγει ο Κούλης»

Γαλαζαίοι: «Κανένας νεκρός από τη φωτιά, σώσαμε τις ανθρώπινες ζωές»

Εμπρηζαίοι: «Μακάρι να καεί η Εκάλη και το Καστρί»

Οι αλλιώς, όταν οι ηλίθιοι οργανώνονται σε φυλές ή ομάδες, που δρουν ιντερνετικά, βγάζοντας ό,τι πιο κακό μπορεί να έχει ένας άνθρωπος μέσα του. Μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους, περιφρόνηση για τη συμφορά που αφήνει χιλιάδες ανθρώπους άστεγους/άνεργους, μίσος για όσους έχουν χρήματα – λες και η περιουσία είναι αμάρτημα…

Ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές και ως κοινωνία και ως χώρα. Είμαι πραγματικά εξοργισμένος με όσους έκριναν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να «την πούνε» σε πολιτικούς αντιπάλους, να βγάλουν όλη τη χολή, να διχάσουν , να κάνουν το κλίμα πολεμικό μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Όσο για τις φωτιές, εννοείται δεν είμαι ειδικός, αλλά – επίσης εννοείται – έχω άποψη ! Εδώ έχουν άποψη οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που δεν γνωρίζουν αν η Ηλεία είναι στην Θεσσαλία ή την Πελοπόννησο και που πρόσφατα έμαθαν για το «μικροκλίμα» που δημιουργεί η φωτιά και που πιστεύουν – και το υποστηρίζουν κιόλας! – ότι αν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα κοντά στις δεκαπεντάμετρες φλόγες, θα είχε σβήσει τη δασική πυρκαγιά .
Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι οι πυροσβέστες έκαναν και κάνουν περισσότερα και από ότι θα έκαναν αν καιγόταν η δική τους περιουσία, οι εθελοντές προσφέρουν παραπάνω και από τις δυνάμεις τους, οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί ήταν εκεί όπου χρειάστηκε βοηθώντας και πέρα από τα καθήκοντα τους. Οι άνθρωποι που πετούν και συντηρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι απλά ήρωες που , όπως και οι πυροσβέστες , ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές. Οι τοπικοί άρχοντες, περιφερειάρχες- δήμαρχοι – κοινοτάρχες επίσης πιστεύω πως έκαναν το καθήκον τους: Κινητοποίησαν τα όποια μέσα είχαν στη διάθεση τους και μετά με ένα τηλέφωνο στο χέρι έκαναν εκκλήσεις σε όποιον μπορούσαν να βρουν για την αποστολή περισσότερων μέσων πυρόσβεσης.

Οι φωτιές όμως συνεχίζουν να καίνε, οι περιουσίες συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Τι φταίει;;
Ας αρχίσω με το προφανές: Η οργάνωση των πυροσβεστικών δυνάμεων και ο συντονισμός έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όσο περίπου και εκείνοι που τους εμπιστεύθηκαν τις καίριες θέσεις. Ο τωρινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, είναι κατηγορούμενος για τις φωτιές στο Μάτι (ήταν υπαρχηγός τότε) , αλλά τον έκαναν αρχηγό μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης. Οι όποιοι αξιωματικοί συντονίζουν μαζί του έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη.

Η Κυβέρνηση, γιατί δεν περίμενε – παρότι θα έπρεπε – το τεράστιο πλήθος των πυρκαγιών και των εμπρησμών, ώστε είτε να έχει φροντίσει για περισσότερα μέσα πυρόσβεσης (δύσκολο ίσως, λόγω οικονομικής συγκυρίας) είτε να έχει δράσει προληπτικά: Παρατηρητήρια σε όσες περισσότερες από τις ύποπτες λόγω βλάστησης βουνοκορφές που θα επανδρώνονταν από στρατιώτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επειδή ο γιος μου υπηρετεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στο θέρετρο του Στρατού στη Νέα Μάκρη, γνωρίζω από πρώτο χέρι το απίστευτο πλήθος των υπηρετούντων που χρησιμοποιούνται στην παροχή ξενοδοχειακού επιπέδου υπηρεσιών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και το τεράστιο πλήθος εφέδρων που βρίσκονται και υπηρετούν έχοντας «βύσμα» στην Αθήνα και με την «υπηρεσία» τους να πηγαίνει μία-μία και εκείνη ως το μεσημέρι… Αν αντί να κάνουν περίπολο στη Μεσογείων και σκοπιά στην Κατεχάκη μην περάσει κανένας με κόκκινο, θα μπορούσαν να έχουν δράσει αποτρεπτικά για τους εμπρηστές και να έχουν ειδοποιήσει ή και παρέμβει άμεσα με την εκδήλωση της πρώτης εστίας.

Τρίτον: Εμείς οι ίδιοι. Οι κάτοικοι που ενώ έκτισαν μέσα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «παρθένο δάσος»  (εκείνοι, οι πολιτικοί και οι πολεοδομίες ξέρουν πως έγιναν αυτά) δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας από μια πιθανή φωτιά: Τα κλαδιά των δένδρων ακουμπούν στις σκεπές των σπιτιών τους, τα ξερόχορτα και οι πευκοβελόνες χαλί γύρω τους, πυροσβεστήρες ή «φωλιές» με μάνικες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ή οι πυροσβέστες/εθελοντές ανύπαρκτοι.
Οι χωρικοί στην αγνή ελληνική επαρχία, που δεν καθαρίζουν τα χωράφια τους, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό το ίδιο, γιατί έχουν μάθει να δουλεύουν τρεις μήνες και να κάθονται εννέα, γκρινιάζοντας γιατί δεν έχουν αρκετή δουλειά. Οι αυτοσχέδιες χωματερές που λειτουργούν σχεδόν έξω από κάθε ελληνικό χωριό. Οι κοινοτάρχες που δεν έχουν οργανώσει ομάδες πυροπροστασίας για τα χωριά τους.

Τέταρτος παράγοντας; Οι εμπρηστές. Δεν αναφέρομαι στους βλαμμένους γηραιούς κυρίους που καίνε τα ξερόχορτα όποτε τους κατέβει. Αναφέρομαι σε σκόπιμους εμπρηστές που υποκινούνται από τους γνωστούς «φίλους γείτονες» , από οικοπεδοφάγους σε στοχευμένες περιοχές (πχ Τατόϊ) αλλά και από τους ψυχασθενείς/πρεζόνια/αναρχικούς του κ$#ου που βρίσκουν ευκαιρία.
Άντε, να προσθέσουμε και την κλιματική αλλαγή, αν και στη χώρα μας μάλλον εμείς οι ίδιοι την προκαλούμε τα τελευταία 50 χρόνια!

Θα πρέπει όσοι κυβερνούν και έχουν την τελική ευθύνη, να μειώσουν τους παράγοντες που προκαλούν τέτοιου είδους καταστροφές. Θα πρέπει εμείς ως πολίτες να σηκωθούμε από τα καφενεία και τον καναπέ μας και να βοηθήσουμε. Θα πρέπει οι πολιτικοί να το βουλώνουν όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και όχι να ερίζουν για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (την ευθύνη), ακολουθώντας την προτροπή: Σκάστε και διορθώστε ό,τι μπορείτε, διαλέξτε σωστούς συνεργάτες και όχι κομματόσκυλα, προετοιμάστε τον στρατό για παροχή και κοινωνικών υπηρεσιών, υποχρεώστε τους τοπικούς άρχοντες να οργανώσουν ομάδες δασοπυρόσβεσης , διαχειριστείτε σωστά τους κόπους του Έλληνα !