Αυτό με τους κατόχους σκύλων που προσπαθούν να σε πείσουν πόσο λάθος είσαι που δεν έχεις κι εσύ έναν, έχει αρχίσει να μου σπάει τα νεύρα! Επίσης, το να θεωρούν πως είσαι υποχρεωμένος να ακούς κάθε φορά με ευλάβεια τα «κατορθώματα» των ζωντανών τους, θαυμάζοντας ανά δίλεπτο, είναι ακόμα πιο εκνευριστικό.

Φίλος από τα παλιά, που δεν πλησίαζε σκύλο ακόμα και αν τους χώριζε ξώπορτα σπιτιού, ξαφνικά άρχισε να χαϊδεύει σέτερ! Ποιος, ο Άρης! Που ακόμα θυμάμαι πως κόντευε να πάθει έμφραγμα, όταν κάποτε αισθάνθηκε ότι μας ακολουθούσε ένα αδέσποτο στη Νέα Σμύρνη και τον κράταγα από το μπράτσο να μην το βάλει στα πόδια και γίνουμε ρόμπα στην πλατεία…

Ο Βαγγέλης, που έχει ένα καρχαρία pit bull με τέσσερα πόδια που έχει φάει τρία σκυλιά και δύο ανθρώπους, χαίρεται να μου λέει πόσο ήσυχος και καλός είναι ο Ιβάν, «αν δεν τον πειράξεις». Όπου βέβαια, το τι τον πειράζει είναι πολύ συζητήσιμο και δεν το έχει ξεκαθαρισμένο ούτε και ο ίδιος, από τα αποτελέσματα κρίνει.

Ο Διονύσης, που έχει έναν άλλον καρχαρία Rottweiler με το ποιητικό όνομα «Αβάνα» και που είναι πολύ φιλική με όλους, αλλά την τελευταία στιγμή γλίτωσαν από τα δόντια της τρία άμοιρα κουταβάκια άλλου φιλόζωου που τα είχε παρατήσει.

Η Νίκη, με ένα αδιάκριτο και μονίμως συνοφρυωμένο θηλυκό διασταύρωση πεκινουά με κανίς και Βαρουφάκη , αεικίνητο και με χρώμα ίδιο με τα πλακάκια του σπιτιού, που είναι ικανή να μιλά με τις ώρες για αυτό.

Θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο με πολλούς ακόμα, που αγωνίζονται να «βάλουν στο κόλπο» και τους λίγους που έχουμε απομείνει χωρίς να έχουμε την ευθύνη ενός κατοικίδιου.

Προσωπικά, έχω αρνηθεί παρά το επίμονο κατά καιρούς pressing ακόμα και του μικρού μου γιου, να αποκτήσω σκύλο. Επίσης, με αφήνουν παγερά αδιάφορο τα κατορθώματα τους: Και μόνο η σκέψη πως θα πρέπει να μαζεύω σκυλόσκατα από το δρόμο με τα χέρια και τρίχες από το αυτοκίνητο και το σπίτι, είναι αρκετή για να με κάνει να έχω θέσει βέτο στο σπίτι. Ή σκύλος ή εγώ. Προς το παρόν, έχει πιάσει.

Επίσης, δεν με ενδιαφέρει τι είναι το «πολιτικώς ορθό» , όπως -ας πούμε- η υπερβολική αγάπη προς τα ζώα ή η οδήγηση σαν να συνοδεύεις επιτάφιο. Όσο για το τι δείχνουν τα αισθήματα που έχουμε προς τα ζώα για το χαρακτήρα μας, απλά να υπενθυμίσω ότι ένας από τους μεγαλύτερους φιλόζωους ήταν και ο Χίτλερ!

Ο διαχωρισμός σε ζώα που τα αγαπάμε και τα προστατεύουμε ακόμα και σε βάρος συνανθρώπων μας είναι ακόμα πιο ακατανόητος. Εγώ, ας πούμε, είμαι άκαρδος που δεν παίρνω στο σπίτι μου ένα αδέσποτο σκύλο ή γάτα, αλλά ο άλλος που τρώει τη σπαλομπριζόλα μιμούμενος λιοντάρι, γιατί δεν δακρύζει από λύπη για το κακόμοιρο το μοσχαράκι; Για να μην μιλήσω για γουρουνάκια, κότες και άλλα! Η κλασική δικαιολογία «αν το είχα σπίτι μου δεν θα το έτρωγα ποτέ» δεν με πείθει. Δηλαδή, με την ίδια λογική, αν πεθαίνει ένας άγνωστος άνθρωπος, κανένα πρόβλημα δεν έχουμε: πάλι στον Χίτλερ καταλήξαμε.

Αυτά βέβαια αφορούν τα σκυλάκια που έχουν μέσα στα σπίτια τους. Γιατί αν μιλήσουμε για σκύλους που φυλάνε κότες ή κοπάδια, οι κανόνες είναι πιο ελαστικοί: Δεν πειράζει αν περάσουν τα δύο τρίτα της ζωής τους δεμένα, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους.

Γενικώς, οι «φιλόζωοι» που εγκλωβίζουν ζώα 50 κιλών προορισμένα να ζουν σε ψυχρά κλίματα, μέσα σε διαμερίσματα 50 τετραγωνικών σε μια χώρα με καύσωνες, επιτρέποντας τους δύο 10 λεπτες βόλτες (στην καλή περίπτωση), στειρώνοντάς τα και γενικώς σκλαβώνοντας τα και υποχρεώνοντας τα άμοιρα να ζήσουν μια ζωή προσαρμοσμένη στα δικά τους μέτρα, μόνο φιλόζωοι δεν πρέπει να θεωρούνται κατά την άποψη μου. Απλώς ακολουθούν τη μόδα και ο σκύλος είναι και αυτός πλέον μέσο κοινωνικής καταξίωσης. Από ράτσα, καθαρόαιμος, εκπαιδευμένος, να αντανακλά την εικόνα που έχει ο ιδιοκτήτης για τον εαυτό του. Έχετε δει κανένα μεγαλόσχημο με ημίαιμο; Έχετε δει κανέναν μπρατσαρά με κοιλιακούς φέτες που να έχει κάτι λιγότερο από pit bull ή έστω Rottweiler ;

Μόδα λοιπόν και τα άμοιρα τα ζωντανά, που όταν τα βαρεθούν ή θελήσουν να πάνε διακοπές τα παρατάνε και έξω στην τύχη τους ή που όταν γεννήσουν πνίγουν τα μικρά τους.

Που ξέρεις όμως τι γίνεται με τη μόδα. Μετά από μερικά χρόνια, μπορεί τα οικόσιτα να είναι πλέον τίγρεις ή λιοντάρια, όπως βλέπουμε κάποιους μεγαλομανείς νεόπλουτους σε φωτογραφίες από τα ΗΑΕ ή την Σαουδική Αραβία – εξάλλου για αυτά υπάρχει και η δικαιολογία, να προστατέψουμε τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση!