Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έγινε από την πρώτη μέρα της δολοφονίας του γνωστός στο πανελλήνιο ως «ο Αλέξης». Ο αντίστοιχος σκοτωμένος των ημερών μας, έμεινε ως ο «νεαρός Ρομά» μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Αυτό σαν μια μικρή παρατήρηση που αφορά την διαφορετική αντιμετώπιση ανθρώπων ίδιας ηλικίας με την ίδια τραγική κατάληξη από εκ διαμέτρου αντίθετες κοινωνικές ομάδες…

Για το αν ο θάνατος του 16χρονου θα καταλογιστεί ως δολοφονία θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Εκείνο που είναι εξοργιστικό πάντως, είναι οι διάφοροι άσχετοι που ξεκινούν με το ερώτημα: Γιατί η αστυνομία να καταδιώξει με αυτόν τον τρόπο ένα 16χρονο που είχε κλέψει ένα 20ρικο; Αφού είχε το νούμερο του αυτοκινήτου γιατί δεν πήγαινε στο σπίτι του να τον συλλάβει;
Στους άσχετους προστίθεται ως προκλητικά καραγκιόζης ο γνωστός νεκροθάφτης της αριστεράς Αλ6ς.
Να δώσω μια – αχρείαστη για τους γνώστες – απάντηση: Οι Ρομά δεν έχουν πραγματικές διευθύνσεις δηλωμένες και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν δηλώσει ούτε καν αληθινά ονόματα. Δεν υπάρχει περίπτωση η αστυνομία να βρει άκρη μέσα στα γκέτο τους , πολύ δε περισσότερο ένα συγκεκριμένο πιτσιρικά που οδηγούσε αγροτικό που σίγουρα δεν ήταν δικό του!!
Επίσης, το να σταματήσει κάποιον που οδηγεί επικίνδυνα και χωρίς δίπλωμα , είναι καθήκον των αστυνομικών και όχι επιλογή τους.
Να επισημάνω μάλιστα το γεγονός ότι ο πιτσιρικάς έκανε αναστροφή και προσπάθησε να επιτεθεί στις μηχανές που τον ακολουθούσαν , λίγο πριν φτάσει στον καταυλισμό τους όπου θα είχε τη δυνατότητα να εξαφανιστεί. Αυτά ως άποψη για το συμβάν.

Η αφορμή για να γράψω τις σκέψεις μου, ήταν οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από τον τραυματισμό του 16χρονου και συνεχίζονται τώρα με το θάνατό του. Οι ρομά σε διάφορα μέρη της χώρας ξεσαλώνουν κλείνοντας δρόμους, καίγοντας αυτοκίνητα, σπάζοντας και λεηλατώντας μαγαζιά. Από δίπλα τους οι «συλλογικότητες»: Ομάδες ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους προστάτες της κοινωνίας από ότι αυτοί θεωρούν κυβερνητική ή αστυνομική αυθαιρεσία. Βέβαια, οι συλλογικότητες αδιαφορούν πλήρως για άλλα εξίσου σοβαρά αδικήματα που διαπράττονται από τα σημερινά «θύματα»: Το 10χρονο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, τους εκατοντάδες ανθρώπους  που έχουν βιώσει και ζουν καθημερινά με το φόβο της λεηλασίας των σπιτιών τους από τους μελαμψούς γείτονές τους, τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα κλοπών ή/και ένοπλων επιθέσεων από τους κατ΄επάγγελμα παραβατικούς συνέλληνες.
Επίσης το γεγονός πως ο 16χρονος είχε γιο ενάμιση έτους (που σημαίνει ότι άφησε έγκυο τη σύζυγό του πριν κλείσει τα 14!!!) , οδηγούσε χρόνια χωρίς δίπλωμα και ο – κατά δήλωσή του – πατέρας του ήταν πολύ γνωστός στην αστυνομία από διάφορες παράνομες πράξεις δεν φαίνεται να μετρήθηκε από τις συλλογικότητες τόσο ώστε να περιμένουν τη δικαιοσύνη να αποφανθεί για το αν όντως υπήρξε αξιόποινη πράξη στην προσπάθεια των αστυνομικών.
Οι πολιτικές παρατάξεις που έχουν κυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, φρόντιζαν να «χαϊδεύουν» τους ρομά ανεχόμενοι την παραβατική συμπεριφορά, τους γάμους ανηλίκων και την εκούσια περιθωριοποίησή τους προσβλέποντας στις πολλές ψήφους τους. Ο Αλ6ς μάλιστα ήταν ο πρώτος αρχηγός πολιτικού κόμματος που θυμάμαι να έχει φωτογραφηθεί πλαισιωμένος από θεσσαλούς γύφτους με χρυσά χαμόγελα που λίγο καιρό μετά διαμαρτύρονταν γιατί η καραντίνα δεν τους άφηνε να συνεχίσουν τις κλοπές που ήταν η βασική τους δουλειά!!!

Οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας, που δεν βγαίνουν στους δρόμους καίγοντας και καταστρέφοντας ξένη ή δημόσια περιουσία έχουν απαίτηση εφαρμογής των νόμων σε όλους αδιακρίτως. Επίσης , έχουν μια καταπιεσμένη οργή ενάντια στους τύπους που περιφρονούν επιδεικτικά κάθε νόμο που δεν τους εξυπηρετεί. Τέτοια φαινόμενα θρέφουν τερατογενέσεις τύπου «Χρυσής Αυγής» και δημιουργούν το αντίπαλο δέος των συλλογικοτήτων: Αμόρφωτους, καταπιεσμένους «Ελληναράδες» που σιχαίνονται κάθε τι που είναι διαφορετικό από αυτούς.

Προσωπικά, εδώ και δύο χρόνια έχω αλλάξει άποψη για τους γύφτους. Οι κλοπές των κλιματιστικών και των καλωδίων από εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ που ήταν ο εργασιακός χώρος ΑμΕΑ συμπολιτών μας , η λεηλασία των φωτιστικών από διάφορα τούνελ των εθνικών οδών που έθεταν σε κίνδυνο ζωής διερχόμενους πολίτες και – κυρίως – η απίστευτη εκμετάλλευση των ανήλικων παιδιών τους , μέχρι και των βρεφών τους για να ζητιανεύουν την ώρα που εκείνοι περιφέρονται με τα πολυτελή αγροτικά τους και τη μουσική στη διαπασών για να διαφημίσουν τα ναρκωτικά που εμπορεύονται, έχουν σβήσει τα όποια συναισθήματα συμπάθειας μου προς αυτούς.

Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Σε βάθος χρόνου μέσα από την επιβολή της υποχρεωτικότητας στην εκπαίδευση των ανήλικων , την απαγόρευση τέλεσης γάμων μεταξύ ανηλίκων, άμεσα όμως με συλλήψεις όσων «γονέων» υποχρεώνουν τα παιδιά τους να επαιτούν περιφερόμενα σε φανάρια, σταθμούς υπεραστικών και τρένων και μέσα μεταφοράς καθώς και όσων διακινούν ναρκωτικά ή ρημάζουν κτίρια. Ας δείξουν μια φορά και τα κόμματα υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση αυτού που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα , αδιαφορώντας για την απώλεια ψήφων από το πραγματικά χειρότερο κομμάτι της κοινωνίας μας.