Το Υπουργείο Παιδείας τελευταία έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στις παγκόσμιες ημέρες και τις κοινωνικές δράσεις, όχι σε όλες όμως. Επειδή μπορεί να τους λείπουν ιδέες, έχω να προτείνω μερικά πράγματα, έτσι,  μέχρι να βγει ο μήνας. Οι παγκόσμιες ημέρες είναι πραγματικές (πηγή Wikipedia), οι προτάσεις και αυτό που ζούμε είναι πλάκα, όχι και τόσο καλή.

14 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)

14 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)
Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους μαθητές που τα έχουν «δει όλα» να πάρουν ISO 9001 από το Υπουργείο Παιδείας. Τα σχολεία να διοργανώσουν δράσεις προκειμένου να «ανοίξουν τα μάτια» στους μαθητές.

15 ΟκτωβρίουΔιεθνής Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Οι σχολικές μονάδες, ας φροντίσουν στην περίπτωση που δεν έχουν μαθητή με λευκό μπαστούνι, να κατασκευάσουν μερικά και να οργανώσουν επισκέψεις σε οίκους τυφλών προκειμένου να δωρίσουν τα μπαστούνια.

15 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Στην απίθανη περίπτωση που οι τουαλέτες του σχολείου σας έχουν σαπούνια, παροτρύνετε τους μαθητές να επιδοθούν σε ανελέητο πλύσιμο των χεριών τους προκειμένου να τιμήσετε την ημέρα.

16 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

16 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Άρτου

Τρεις γιορτές την ίδια ημέρα, ούτε των τριών Ιεραρχών να ήταν!  Παροτρύνετε τους μαθητές να φάνε υγιεινό ζυμωτό ψωμί που θα έχουν προηγουμένως ζυμώσει με τα πλυμένα (από χθές!) χεράκια τους. Το ψωμί θα πρέπει να το καταναλώσουν όρθιοι, προκειμένου να διαφυλάξουν τη σωστή στάση της σπονδυλικής τους στήλης.

17 ΟκτωβρίουΔιεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

17 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος

Αν είσαι φτωχός με μυοσκελετικό τραύμα, απλά κλάφτα Χαράλαμπε. Αν πάλι έχετε μόνο φτωχούς στο σχολείο σας, διοργανώστε – δρώντας κοινωνικά πάντοτε – μια ευχαριστήρια δέηση που δεν έχετε και μυοσκελετικό τραύμα, μην είμαστε και αχάριστοι!

20 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

20 ΟκτωβρίουΔιεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Ο συνδυασμός δεν προσφέρεται για δράσεις, αν όμως σας κατέβει κάποια ιδέα, κυκλοφορήστε την στο ηλεκτρονικό νέφος του Internet – οι ελεγκτές κυκλοφορίας θα φροντίσουν για τη διάδοσή της.

24 ΟκτωβρίουΗμέρα του ΟΗΕ

24 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Ακτών

Οδηγήστε τους μαθητές στην πλησιέστερη ακτή και τραβήξτε τους ένα λόγο για την αξία και τη συνεισφορά του ΟΗΕ. Μην παραλείψετε να τους θυμίσετε πόσο επηρέασαν  τους Τούρκους το 74 οι καταδίκες για την εισβολή τους στην Κύπρο.

25 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Παροτρύνετε τους μαθητές να μαγειρέψουν ζυμαρικά από όλα τα είδη με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αν βρεθεί κάποιος να φέρει νιόκι με μελάνι σουπιάς, βάλτε τον να δει τρεις ταινίες με την Angelina Jolie : Δύο πριν και μία μετά την προληπτική μαστεκτομή.

26 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο

Αυτά που ξέρατε για γιορτή της σημαίας και Αγίου Δημητρίου να τα ξεχάσετε! Οπλίστε τους μαθητές με σπρέι και μαρκαδόρους και αμολήστε τους να διακοσμήσουν όλα τα δημόσια κτίρια. Αν υπάρχουν και ζευγαράκια, αφήστε τα να εκφραστούν ελεύθερα.

28 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

28 ΟκτωβρίουΔιεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου

Οι Έλληνες την είχαμε τη συνεισφορά μας. Οι καρικατούρες φασίστες πάντα θα θυμούνται ότι μια τέτοια ημέρα μας την έπεσαν και πήραν τα α@#%@α μας.

29 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Είναι πολλοί που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά δεν βλέπω πως θα μπορούσαμε να τιμήσουμε την ημέρα. Να παρηγορήσουμε όσους πάσχουν ή να εξηγήσουμε ότι δεν ξέρουμε πώς να το αποφύγουμε; Τι νόημα έχει ακριβώς η ημέρα;

30 ΟκτωβρίουΔιεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Μια επίσκεψη στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου θα διοργανώσουμε μια μικρή γιορτή προς τιμήν των ορθοπεδικών νοσοκόμων, θα ήταν ότι πρέπει! Αν πάλι δεν έχουν τέτοιους νοσοκόμους (που δεν έχουν!) γιορτάστε με τους ασθενείς που έχουν την ανάγκη τους.

31 ΟκτωβρίουΠαγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Γιορτάστε την ημέρα σεμνά και προσπαθήστε να εξηγήσετε στα παιδιά τι είναι αυτό που δεν έχουν ζήσει. Φέρτε κανένα κουμπαρά από το σπίτι σας και ζητήστε από τα παιδιά να τον αναγνωρίσουν.

Στην περίπτωση που οι ώρες μαθημάτων εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων και των εκδηλώσεων τιμής, μπορείτε να παραλείψετε τα μαθήματα – ας δώσουμε βαρύτητα εκεί που πρέπει !