viewer

Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι τους γονείς μου να με ψυχαγωγούν τραγουδώντας ένα εθιστικό (όπως αποδείχθηκε) τραγουδάκι, που άρχιζε κάπως έτσι:
«Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι, θα σου αγοράσω ένα κοκοράκι, το κοκοράκι κικιρικικί να σε ξυπνάει κάθε πρωί!
Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι, θα σου αγοράσω μία κοτούλα. Η κοτούλα κοκοκο,
το κοκοράκι κικιρικικί να σε ξυπνάει κάθε πρωί! …»
Το τραγουδάκι συνέχιζε έτσι, προσθέτοντας κάθε φορά ένα ζώο και τελείωνε κάθε φορά με την επωδό: το κοκοράκι κικιρικικί να σε ξυπνάει κάθε πρωί!
Πέρασαν πολλά χρόνια, για να επανέλθει στη μόδα με επικαιροποιημένη μουσική αλλά το ίδιο βασικό θέμα και – είμαι σίγουρος – έχετε μαντέψει το νέο του κλείσιμο:
«Το πουλάκι τσίου, το πουλάκι τσίου…»
Το τραγουδάκι ξαναέγινε μόδα και αποδεικνύεται και πάλι εθιστική η επανάληψη του μοτίβου που επαναλαμβάνεται. Έχω ακούσει ενήλικες να το σιγοτραγουδούν και μάλιστα να «κολλάνε» με αυτό έστω και αν δεν το ομολογούν. Κάτι φαίνεται πως επηρεάζει τον εγκέφαλο μας που εγκλωβίζεται σε αυτή την επανάληψη με το ίδιο πάντα ανούσιο τέλος! Επειδή έχω μεγάλη ιδέα για την εξυπνάδα μου, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι βλάκες αυτού του κόσμου, αρνήθηκα να κολλήσω με το τραγουδάκι, αλλά συνειδητοποίησα με φρίκη πως το έχουμε κάνει σαν λαός με τους πολιτικούς μας. Κάνοντας μια γρήγορη «ανασκόπηση», φέρνω στο μυαλό μου αυτούς που μας κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και δω (μέχρι εκεί φθάνει η μνήμη μου).
Κωνσταντίνος Καραμανλής :Ξεκίνησε με φόρα, την Ελλάδα στην ΕΟΚ, μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης και πάταξης της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής που θα απελευθέρωνε κονδύλια για την υγεία, την παιδεία και τους μισθούς. Όταν παρέδωσε την εξουσία, είχε αυξηθεί το χρέος, η ανεργία, η φοροδιαφυγή ,η γραφειοκρατία και ο πληθωρισμός. Κι έτσι ο λαός εψήφισε:
Ανδρέα Παπανδρέου: Ξεκίνησε με ακόμα πιο μεγάλη φόρα, δίνοντας αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες υγείας και εξαγγέλλοντας πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας. Όταν αποχώρησε, το χρέος είχε εκτοξευθεί, οι αυξήσεις είχαν «φαγωθεί» από τον πληθωρισμό, ο νεποτισμός βρισκόταν στο ζενίθ , η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία είχαν διογκωθεί. Οι αυξήσεις σταμάτησαν να δίνονται σε διψήφια ποσοστά. Κι έτσι ο λαός εψήφισε:
Κώστας Σημίτη: Μας έφερε το ευρώ και τους Ολυμπιακούς αγώνες, δίνοντας ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα, επενδύοντας σε πληθώρα εταιρειών του Χρηματιστηρίου και ανακοινώνοντας πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας. Όταν έδωσε το δαχτυλίδι στον επτάχαζο πορφυρογέννητο , το χρέος είχε μεγαλώσει κι άλλο, το ίδιο και η γραφειοκρατία , η φοροδιαφυγή και η ανεργία. Οι αυξήσεις περιορίστηκαν σε ποσοστά σαν της «Δημιουργίας Ξανά» . Κι έτσι ο λαός εψήφισε:
Κώστα Καραμανλή: Ανέλαβε ευαγγελιζόμενος την κάθαρση του πολιτικού σκηνικού, την καταπολέμηση της ανεργίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας και διακήρυσσε την πίστη του στην αξιοκρατία. Όταν έχασε στις εκλογές (από τον ΓΑΠ, φανταστείτε!) παρέδωσε ακόμη μεγαλύτερο χρέος, ανεργία, φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία. Οι αυξήσεις κόπηκαν μαχαίρι. Κι έτσι ο λαός εψήφισε:
ΓΑΠ, τον κοσμαγάπητο: Σήκωσε τα μανίκια, είπε «ΠΑΜΕ!» , μπερδεύτηκαν μέχρι και οι κομμουνιστές και τον ψήφισαν, εξάγγειλε τα πάντα όλα (έχω κουραστεί και εγώ) αλλά επειδή ήταν κουραστική η διακυβέρνηση, είπε να «νοικιάσει» τη χώρα για καμιά δεκαετία (έτσι κατάλαβε αυτός) και έφερε ακόμα μεγαλύτερο χρέος, αναξιοκρατία, φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία (ηλεκτρονική αυτή τη φορά). Αντί αυξήσεων είχαμε περικοπές : Οριζόντιες στους χαμηλόμισθους, μηδενικές στους δικούς τους. Κι έτσι ο λαός εψήφισε:
Αντώνη Σαμαρά: Φίλος, συμφοιτητής του ΓΑΠ και με τις ίδιες λαμπρές σπουδές, ανέλαβε να μιλήσει με τους ξένους για το ενοίκιο και έδωσε το σύνθημα για την Ανάσταση της χώρας, το τέλος των περικοπών και την ανακούφιση των χαμηλόμισθων. Μας έχει βγάλει την Ανάσταση , μας έχει ταράξει στις περικοπές και φροντίζει για την «κοίμηση» των χαμηλόμισθων. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνει, η φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε ανάγκη να επιβιώσεις και η γραφειοκρατία σε ηλεκτρονική μορφή, έχει περάσει στο μυαλό μας σαν εξέλιξη προς τον εκσυγχρονισμό. Κι έτσι ο λαός μας τσίου…
Αλέξη Τσίπρα: Έρχεται ο (Τ)Ρομπέν των φτωχών, να διώξει τους ξένους που από ενοικιαστές τους βλέπουμε να γίνονται ιδιοκτήτες, να επαναφέρει τους μισθούς στο προ περικοπών ύψος τους, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία , να λύσει τα προβλήματα της υγείας.
Όσο τσίου κι αν είμαστε, τη συνέχεια τη ξέρουμε όλοι…αλλά παρόλα αυτά: ΤΣΙΟΥ!!!!