(Ο ομορφάντρας στο φόντο δεν είναι ο Φατσέας, ο Χουλιάρας είναι!)

Μετά από τρεις σχεδόν ημέρες ταρακούνημα, οι κάτοικοι της Παλικής μετρούν τις πληγές του τόπου. Σπίτια μη κατοικήσιμα, στέγες που χρειάζονται επισκευή σε δεκάδες σπίτια, ζημιές στο οδικό δίκτυο που δεν έχουν αποκατασταθεί, ζημιές σε σχολικά κτίρια που είναι αδύνατο να φτιαχτούν μεσούσης της σχολικής χρονιάς, προβλήματα στην υδροδότηση.
Οι τοπικοί άρχοντες έμπλεοι αυτοθαυμασμού για την έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τις περισσότερες διαβεβαιώσεις πως όλα είναι εντάξει και οι μικροζημιές θα αποκατασταθούν. Όλοι δε, να κλείνουν τις δηλώσεις τους επισημαίνοντας πως τα σπίτια άντεξαν και πως οι τουρίστες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
Θα αρχίσω από το τελευταίο: Οι τουρίστες σίγουρα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε περίπου 30 χρόνια  (1933,1953,1983,2014) και ο δεύτερος είναι ότι όσα σπίτια και ξενοδοχεία βλέπουν να είναι άθικτα, αποδεδειγμένα είναι άριστες (στατικά τουλάχιστον!) κατασκευές.
Εκείνο που διώχνει τους τουρίστες είναι η απειλή επικείμενου μεγάλου σεισμού και όχι αυτός που ξεπεράσαμε.
Ξαφνικά λοιπόν, 50 ώρες μετά το σεισμό ο Σαμαράς έρχεται στο νησί! Από γνήσιο ενδιαφέρον; Από υπολογισμό, για να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη στιγμή;  Προσωπικά δε με ενδιαφέρει ο λόγος για τον οποίο ήρθε. Φτάνει λοιπόν στην Παλική (την περιοχή που έχει το 80% των ζημιών που σωρεύτηκαν στο νησί) συνοδευόμενος από το Δήμαρχο και πλήθος τοπικών , φίλα προσκείμενων , στο κόμμα του παραγόντων. Θα περίμενε κανένας, ότι οι ντόπιοι , στο γρήγορο τουρ που ο ίδιος ζήτησε να του κάνουν, θα τον πήγαιναν εκεί που ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως όχι. Αντί να τον πάνε στις εργατικές κατοικίες (στο ΣΥΝΟΛΟ τους μη κατοικήσιμες) η σε περιοχές τρία χιλιόμετρα από το Ληξούρι που έχουν υποστεί τις μεγάλες ζημιές, τον πήγαν στην αυλή του Γυμνασίου (που το μπροστινό τμήμα του δεν έχει υποστεί ζημιές) και στο κλειστό γήπεδο όπου έχει στεγασθεί – προσωρινά, υποτίθεται – μέρος των τροφίμων του γηροκομείου , του οποίου κατέρρευσε η στέγη. Με λίγα λόγια, του ωραιοποίησαν ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ την κατάσταση. Βγήκε και ένας (τουλάχιστον αγεωγράφητος!) χθες από την Κυβέρνηση για να εξαγγείλει το ιλιγγιώδες ποσό των 100.000 € για την Κεφαλονιά και άλλες 100.000 για την Ιθάκη, νησί με το 1/5 της έκτασης και το 1/10 του πληθυσμού της Κεφαλονιάς,  στο οποίο μάλιστα υπάρχουν ελάχιστες ζημιές.
Μα, αν κατέβαιναν  δέκα χιλιάδες Κεφαλονίτες στην Αθήνα και έψαχναν πόρτα-πόρτα για τον Ξηρό και το Χλωρό και όποιον άλλο ψάχνουν , θα τα έβρισκαν τα 4 μύρια που έταξε η Κυβέρνηση για αυτό το λόγο!
Τι να πρωτοθαυμάσει κανένας; Το διαγωνισμό γλειψίματος πρωθυπουργού που αποδείχθηκε αμφίρροπος; Την αδιαφορία για την προβολή των προβλημάτων σε όλο τους το μέγεθος; Το να μην βρεθεί ένας να του πει που ακριβώς πρέπει να βάλει τα 100.000€  που δίνει σε ένα νησί με 2.000 τουλάχιστον πληγέντες;
 Η επανεκλογή των ανθρώπων αυτών, στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές είναι όσο σίγουρη ήταν και η σκεπή του Γηροκομείου πριν το σεισμό. Ας προσέχατε.