Πολλές και συγκλονιστικές οι εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Παλικής. Προσπαθώ να είμαι συγκρατημένος στην κριτική, αλλά είναι κάποιες δηλώσεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν ειδικά όταν εκστομίζονται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Κατασκευή νέου κτιρίου για το Λύκειο Ληξουρίου: Έχει ο Δήμος κατάλληλο οικόπεδο στο οποίο να μπορεί να ανεγερθεί το σχολείο; Γιατί ένα χρόνο πριν, όταν ο Δήμος προέβαλλε τη λύση του Αγίου Αντωνίου ως την πλέον ενδεδειγμένη , είχε ειπωθεί ότι ο χώρος πίσω από τη ΒΕΣ που εσχάτως προτάθηκε έχει πρόβλημα ως προς το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Υπάρχει κάτι που έχει αλλάξει και δεν το ξέρουμε; Ελπίζω!

Μουσικό Γυμνάσιο στο Ληξούρι: Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε κτίριο για τη στέγασή του. Ας υποθέσουμε (ακόμα πιο τρελή υπόθεση αυτή) ότι το Υπουργείο σκόπευε να προσλάβει τους καθηγητές ειδικότητας που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου . Υπάρχει ο κατάλληλος μαθητικός πληθυσμός στην Παλική ώστε να στηριχθεί η λειτουργία του; Πιστεύει κάποιος ότι μαθητές Γυμνασίου από την υπόλοιπη Κεφαλονιά θα έρχονταν καθημερινό ταξίδι για να φοιτήσουν στο μουσικό Γυμνάσιο; Εντάξει, ξέρω πως το οδικό δίκτυο είναι ασφαλές, εκτεταμένο και καλοσυντηρημένο , αλλά και πάλι οι αποστάσεις είναι μεγάλες, νομίζω.

Αστεροσκοπείο στα Καμιναράτα: Θα σας παραπέμψω σε μια περσινή ανακοίνωση του Δ.Σ για το αστεροσκοπείο Εύδοξος: http://www.inkefalonia.gr/koinonia/58237-to-parartima-tis-eef-kefalonias-gia-to-asteroskopeio-eydoksos . Από ότι γνωρίζω τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μήπως θα είναι τόσο αστεροσκοπείο όσο «Μουσείο» είναι και εκείνο του Ληξουρίου;

Τελεφερίκ στην Πλατιά  Άμμο: Πριν φτιαχτεί η σκάλα που – για κάποιο χρονικό διάστημα, έστω και δύσκολα – έδινε πρόσβαση στην παραλία , είχε γίνει μια διερεύνηση από την τότε δημοτική αρχή για μια παρόμοια λύση. Η λύση δεν έφτασε καν σε επίπεδο μελέτης γιατί ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη , με σχεδόν απαγορευτικό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Το να κατασκευαστεί δρόμος(όχι κατακόρυφος , βέβαια!) , παίζει σαν ιδέα; Το να εξασφαλίζεται η πρόσβαση με καΐκια από κάποια κοντινή παραλία , προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή έστω και με ανακατασκευή της σκάλας, δεν είναι πιο λογική λύση; Χρειάζεται να δοθούν οι 30.000€ για μια μελέτη που θα φανερώσει το προφανές;

Γήπεδο 5 επί 5 και γήπεδο μπάσκετ στα Καμιναράτα: Μακάρι. Να τα έφτιαχναν. Ο αθλητισμός είναι η πιο υγιής απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μικρών και λιγότερο μικρών ανθρώπων! (Θα ήθελα ) να πιστέψω πως ο Δήμος θα κατασκευάσει ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στα Καμιναράτα , όταν δεν έχει φροντίσει να υπάρχει έστω και ένα αντίστοιχο μέσα στο Ληξούρι;;;;

Η Παλική έχει τεράστια προβλήματα, που όλα είναι γνωστά και δεν θέλω να κουράσω ακόμα περισσότερο γκρινιάζοντας, αλλά θα ήθελα να τα βάλω σε μια σειρά, εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη:

1. Οδικό δίκτυο. Δεν μπορεί να στηριχθεί η όποια ανάπτυξη όταν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, η θέση του αεροδρομίου, το απίστευτα μεγάλης διάρκειας ταξίδι με το ΚΤΕΛ και οι επικίνδυνοι δρόμοι έχουν καταστήσει την Παλική το πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Ας κάνουμε τουλάχιστον ασφαλέστερη και οικονομικότερη τη ζωή όσων μένουν ή όσων «κατορθώνουν» να φτάσουν ως εδώ.

2. Σχολεία. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει δημοσιευτεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανοίγουν οι προσφορές για τις επισκευές των σχολείων στην Παλική. Ελπίζω ότι κάποιος αρμόδιος θα ενημερώσει για αυτές.

3. Ύδρευση. Το να μιλάμε για πόσιμο νερό είναι ουτοπία. Υπάρχει κάποιος να βεβαιώσει τουλάχιστον πως το ερχόμενο καλοκαίρι που θα λειτουργήσουν και οι νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θα υπάρχει επάρκεια νερού για την Παλική;

4. Θέατρο – Δημοτικός Κινηματογράφος. Εξαγγελίες ότι «ξεκινούν σύντομα» οι εργασίες επισκευής έχουμε ακούσει πολλές. Η αποζημίωση από την ασφαλιστική , έστω και «κουτσουρεμένη» , έχει εξασφαλιστεί. Απλά κάντε αυτό που πρέπει, ακόμα και για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, το θέατρο πρέπει να ξαναγίνει λειτουργικό.

 

5. Μπαστούνι για μεγαλύτερα πλοία με πρόβλεψη για ηλεκτροδότηση των πλοίων που δένουν. Γιατί η Παλική πρέπει να μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες (τουριστικά) μέρες ή καλύτερες συγκοινωνίες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω και των επικείμενων γεωτρήσεων στο Ιόνιο, η μη τουριστική κίνηση είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί. Πρέπει να πάψει το λιμάνι του Ληξουρίου να είναι το λιμάνι που απλώς έβλεπε τα πλοία να περνούν και ο τόπος να ωφεληθεί όσο περισσότερο γίνεται, όχι όμως σε βάρος των κατοίκων του.

 

6. Καθρέφτες. Ώστε να έχουν μια εύκολη και άμεση απάντηση οι «άρχοντες» πρώην και νυν , όταν αναρωτιούνται – δείχνοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους – ποιος φταίει για την κατάσταση στην Παλική.